Severní Čechy nejvíce zasaženy exekucemi

Jaké jsou povinnosti zaměstnavatele a co může požadovat exekutor?

Nejvíce lidí v exekuci žije na severu Čech! Ve zveřejněné webové Mapě exekucí, která kombinuje statistická data o exekucích s geografickými údaji a umožňuje je srovnávat napříč ČR, Ústecký a Karlovarský kraj obsadil nechvalné první příčky.

Exekuce ovšem trápí nejen dlužníky samotné, ale také jejich zaměstnavatele. Řada zadlužených lidí svůj boj nevzdává a prací se snaží své dluhy splácet. Exekuce pak bývají prováděny srážkami ze mzdy zaměstnance, zaměstnavateli tak vznikají další povinnosti. A čím větší počet exekucí, tím roste i agenda, kterou musí zaměstnavatelé vykonávat. SP ČR dlouhodobě poukazuje na strmě vzrůstající finanční a administrativní zátěž pro firmy a na úrovni legislativy usiluje o náhrady nákladů zaměstnavatele s tím spojené.

SP ČR rovněž vnímá stížnosti svých členů na stupňující se požadavky od exekutorů k poskytování a zpracování stále většího množství dat na straně firem. I proto se k této problematice SP ČR rozhodl uspořádat diskuzní fórum v rámci projektu NORD. V průběhu jara se sešel se mzdovými účetními z Ústeckého a Karlovarského kraje v jejich krajských městech. Společně s expertkou SP ČR na právo Monikou Emanuelovou si na praktických příkladech procvičili veškeré situace při provádění srážek ze mzdy, srážek na základě dohody či postupu v případě osobního bankrotu zaměstnance.

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět