Výstava o spolehlivých zaměstnavatelích míří do Horažďovic

panely Horažďovice

Zrekonstruované Mírové náměstí v Horažďovicích se stalo místem další prezentace výstavy Plzeňský kraj – region spolehlivých zaměstnavatelů. Tato putovní výstava byla zahájena 16. října v plzeňské Techmanii hejtmanem kraje Josefem Bernardem, jeho náměstkem Ivo Grünerem a Jiřím Holoubkem, členem představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR. Bude zde do 13. listopadu.

Rekonstrukce Mírového náměstí přišla na necelých 45 mio Kč (zdroj: idnes.cz) a návrh na jeho rekonstrukci vyhrál v roce 2006 jednu z cen Petra Parléře. Slavnostně otevřeno bylo ve sváteční den, 28. října přestřižením pásky a položením věnců u příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu k nově vztyčenému pomníku obětem války před kostelem sv. Petra a Pavla. Zároveň zde bylo uloženo pouzdro s poselstvím pro příští generace.

Putovní panelová výstava Plzeňský kraj – region spolehlivých zaměstnavatelů, která přestavuje 16 firem a jejich profesní zaměření, je instalována na nově rekonstruovaném náměstí v Horažďovicích od pondělí 30. října do 13. listopadu. Je možné si prohlédnout firemní prezentace, které lákají pracovníky řady profesí. Cílem této výstavy je představit spolehlivé zaměstnavatele regionu, kteří se podílejí na rozkvětu a prosperitě Plzeňského kraje a jsou součástí života stovek jeho obyvatel.

„Vnímáme ze strany zaměstnavatelů vyšší poptávku po pracovnících technických oborů, po vedoucích provozů, dělnících do výroby, ale také po lékařích a obecně zdravotnickém personálu. Zaměstnavatelé z naší oblasti i veřejnost postrádají také řemeslníky - elektro, voda-topení, veškeré stavební práce,“ upřesňuje starosta města Horažďovice, ing. Michael Forman.

Podobně se k nedostatku pracovníků technických oborů vyjadřuje i Tomáš Matoušek, HR Recruitment Senior Specialist společnosti Daikin Industries Czech Republic s.r.o., která je jedním z vystavovatelů. „V současné době je v Česku rekordně nízká nezaměstnanost a my, stejně jako mnoho dalších firem, reálně vnímáme následky. Problémy se sháněním pracovníků máme u pracovních pozic týkajících se hlavně pájení, kontroly kvality a obsluhy strojního zařízení (např. lisy na výrobu plastových a plechových dílů). Do budoucna bychom rádi posílili i další profese - elektroúdržbáře, strojní zámečníky, konstruktéry a testery.“

Zájem firem o technicky vzdělané pracovníky dokládá také jejich spolupráce s odbornými školami. O podpoře technického a odborného vzdělávání v regionu hovoří členka představenstva společnosti ZAT a.s., Vladislava Česáková: „Naše společnost dlouhodobě spolupracuje se Západočeskou univerzitou v Plzni. Například letos v září jsme Elektrotechnické fakultě poskytli dar ve výši 600 tisíc korun. Vybavili jsme laboratoř na Katedře aplikované elektroniky a telekomunikací našim řídicím systémem SandRA, na kterém se budou studenti učit implementovat algoritmy v reálném prostředí. Na univerzitu také dlouhodobě dochází náš pracovník přednášet. S vysokou školou dlouhodobě spolupracujeme i na výzkumných projektech. Věnujeme se také žákům střední průmyslové elektrotechnické školy v Plzni - studenti k nám jezdí na exkurze, chodí k nám na krátkodobé praxe ve 2. a 3. ročníku.“

Tereza Řezníčková
/
kategorie Svaz v regionech
zpět