Živá knihovna povolání zabodovala u dětí i v trutnovském UFFU

SP ČR spolu se Společenským centrem Trutnov Uffo a CzechInvestem zorganizoval v Trutnově Živou knihovnu povolání. Deset místních firem představilo téměř šesti stovkám dětí technická a nedostatková povolání. Tradičně nejvíc pozornosti poutali roboti, 3D tiskárny, ale i zdravotní sestry s moderní technikou. Svaz přispívá k motivaci dětí ke studiu technických oborů, či profesí, kde je dlouhodobý nedostatek zaměstnanců. Na interaktivní akci si mohli žáci na jednotlivých stanovištích práci vyzkoušet a popovídat si s člověkem, který se daným povoláním živí. 
 
Svou profesi představil dětem konstruktér z firmy Kasper Kovo. Žáci při prezentaci zjistili, že pokud dobře nakreslí návrh výrobku a pošlou jej na druhý konec světa, budou mu tamní konstruktéři rozumět, aniž znají český jazyk. Červenokostelecká firma LUKO ukázala, jak šijí své značkové košile, jakým způsobem se vede textilní i přes kvanta dovezených textilních výrobků ze zahraničí, jejichž cena je nižší než výrobní náklady v Čechách. Zájemci z řad chlapců i děvčat si mohli vyzkoušet šití na moderním stroji. 
 
Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje ve spolupráci s místní nemocnicí a zdravotní školou názorně předvedl práci zdravotních sester a děti v reálu viděly nejen moderní polohovací nemocniční lůžko, ale nad ním i rampu na rozvod medicinálních plynů, které vyrábí MZ Liberec. Děti si navíc mohly vyzkoušet obsluhu, bezpečnost a nezaměnitelnost plynů díky různým rychlospojkám.
 
Na stanovišti firmy ABB na děti čekal programátor řídicích systémů a robot, který jim naléval nápoje. Konstruktér ze ZPA Smart Energy mimo jiné názorně ukázal, jak při své práci využívá výhody 3D tiskárny, či si prohlédly zblízka elektroměr. U společnosti Tyco Electronics EC Trutnov studenti hovořili s nástrojařem – seřizovačem a seznámili se s prací dalšího typu robota i 3D tiskárny. Continental Automotive Czech Republic představil zodpovědné povolání údržbáře strojů.
 
Výzkumně vývojový pracovník či elektromechanička byly povolání, které představila firma Pepperl + Fuchs Manufacturing. Mnozí studenti si zde poprvé vyzkoušeli pájení spojů. Nejen chlapce, ale i dívky nadchl pro zajímavou práci automechanik – diagnostik z firmy Autostyl, kde svou prezentaci doplnil názornými ukázkami na přivezeném autě.
 
Dalším bonusem pro školy byly ve zbývajícím čase i nabídnuté exkurze do místních firem.