Nejlepší firma kraje sází na permanentní inovace

Členská firma Svazu průmyslu a dopravy ČR, brněnský Frentech Aerospace, zabodovala v rámci klání o firmu roku 2017 v Jihomoravském kraji.

V celostátním finále bude „Frentech“ bojovat spolu s dalšími 13 vítězi z ostatních krajů o nejlepší Firmu roku 2017 z celé České republiky. Firma dodává díly a mechanismy pro evropské i neevropské vesmírné projekty a mise a řadu let funguje jako dodavatel pro přední světové výrobce v leteckém průmyslu.

Návštěva ve firmě Frentech Aerospace

V srpnu se zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR podívali do brněnské firmy Frentech Aerospace s.r.o. Měli  možnost prohlédnout si výrobní prostory tohoto významného dodavatele pro vesmírný a letecký průmysl. Právě kosmické aktivity považuje SP ČR za jedno z odvětví, kde dochází k rozvoji těch nejmodernějších technologií a produkci s významnou přidanou hodnotou. Tato členská firma Svazu byla založena v roce 1994 a původně se chtěla uplatnit v segmentu lékařské a přístrojové techniky. Již v roce 1997 se ale vydala současným směrem, začala s prvními dodávkami dílů pro výrobce letadel. Dnes prakticky nenajdete žádný Airbus, ve kterém by nebyly díly od „Frentechu“. Přibližně čtvrtinu výroby pak tvoří součástky vesmírných satelitů a dalších dílů či mechanismů jak pro vědecké mise tak i pro komerční vesmírné projekty.

Frentech Aerospace dodává pro projekty jako je ARIANE 5, vesmírné mise jako jsou ExoMars 2016 a 2020, jejich moduly přistály na Marsu, firemní subsystemy poletí k Jupiteru a dodali asi 1,5 miliounů dílů pro všechna letadla Airbus. Společnost přitom spolupracuje s těmi nejznámějíšími firmami a organizacemi v oboru (Airbus, Safran,Thales, Alenia Space, ESA, ESO, Honeywell) ve Francii, v Německu, ve Španělsku, Itálii, Rakousku a USA.

V každé z těchto aktivit musí firma tvrdě soutěžit se zahraniční konkurencí a stále přicházet s novými řešeními. „Konkurence jsou pro nás motivací a nevidíme v ní problém, odlišujeme se přístupem k práci, nebojíme se riskovat, přijímáme náročné výzvy. Inovace a investice jsou pro nás důležité a v rámci vesmírných aktivit by to ani jinak nebylo možné. Každý nový vesmírný projekt je vlastně inovací, protože se nikdy předtím nerealizoval,“  říká k tomu Pavel Sobotka, spolumajitel společnosti. Za nejdůležitější předpoklady svého úspěchu považuje firma Frentech Aerospace odpovědnost, transparentnost, kvalitu, důvěryhodnost, finanční stabilitu, technické zkušenosti, certifikace a oprávnění, technologické schopnosti a dobrou komunikaci v několika jazycích, masívně investuje také
do nových technologíí.

S uvedenou bilancí úspěchů není s podivem, že brněnský Frentech zabodoval tento podzim také v rámci klání i o firmu roku 2017 v Jihomoravském kraji a v celostátním finále bude bojovat spolu s dalšími 13 vítězi z ostatních krajů o nejlepší Firmu roku 2017 z celé republiky. Více...

Diskusní fórum na téma pracovněprávní spory

Na sklonku října proběhlo v Brně diskusní fórum pořádané Svazem průmyslu a dopravy ČR na téma pracovněprávní spory. V rámci diskusního fóra byly praktickým způsobem rozebrány nejčastější spory mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, roviny prevence, řešení sporů a jejich dopadů. Fórum bylo zaměřeno zejména na postavení zaměstnavatele jako žalované strany v soudním řízení. Účastníci byli seznámení s aktuální judikaturou soudů vztahující se k probíraným otázkám.

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět