Poradní sbor oblastního inspektorátu práce i ochrana osobních údajů

Regionální zastoupení SP ČR pokračuje v sérii diskusních fór na odborná, pro zaměstnavatele stěžejní témata.

V první polovině listopadu proběhla akce s názvem Poradní sbor oblastního inspektorátu práce, těšit se můžete ještě na diskusní fórum na téma ochrany osobních údajů.

Poradní sbor oblastního inspektorátu práce

Svaz průmyslu a dopravy ČR ve spolupráci s Oblastním inspektorátem práce pro Plzeňský a Karlovarský kraj a Českomoravskou konfederací odborových svazů (ČMKOS) uspořádali v první polovině listopadu v Plzni diskusní fórum s názvem Poradní sbor oblastního inspektorátu práce. Tento poradní sbor slouží k předávání informací o aktuálním dění v oblastech působení oblastního inspektorátu práce (OIP), ohledně trhu práce a zaměstnanosti, legislativy, účastníci se mohou dotazovat na konkrétní příklady z jejich praxe.

Diskutovalo se na téma problematiky pracovně právních vztahů, konkrétně o novinkách v legislativě, o právech kontrolované osoby, o spolupráci státních orgánů ve vztahu ke kontrole a dodržování pracovně právních předpisů. Dále probíhala diskuse k problematice pracovní úrazovosti a nejčastějších nedostatků v oblasti BOZP, PVP a nelegálního zaměstnávání. Byly uvedeny příklady z praxe a návrhy možných způsobů řešení v praxi firem pro zaměstnance i zaměstnavatele. Všichni diskutující se podělili o zkušenosti ze svých firem a pozic. Diskuse byla velmi plodná a všem přinesla mnoho poznatků a nových nápadů.

Diskusní fórum na téma Ochrana osobních údajů

V průběhu nadcházejícího období bude regionální zastoupení SP ČR dále pokračovat v Plzeňském kraji v sérii obdobných diskusních fór na odborná, pro zaměstnavatele stěžejní témata. Těšit se tak v průběhu podzimu můžete přímo v Plzni například ještě na diskusní fórum na téma ochrana osobních údajů. Na tomto diskusním fóru se účastníci dozvědí a s odborníky ze Svazu průmyslu a dopravy ČR, IBM Česká a Slovenská republika a Úřadu na ochranu osobních údajů (tbc) budou mít možnost diskutovat, praktické dopady nové evropské regulace v oblasti ochrany osobních údajů do prostředí v českých firmách. Diskusní fóra si kladou za cíl umožnit oboustrannou výměnu informací, která bude mimo jiné sloužit pro další spolupráci Svazu s vládou a přípravu pozice Svazu ke vznikající velké novele zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů.

KONFERENCE SPOLEČNOST 4.0 A JEJÍ VLIV NA STŘEDNÍ ŠKOLSTVÍ

Součástí říjnové konference v plzeňské Techmánii bylo zahájení putovní výstavy „Plzeňský kraj, region spolehlivých zaměstnavatelů“ pořádaná Svazem průmyslu a dopravy ČR. Tématem samotné konference přitom byla  diskuse na téma, jak má vypadat budoucí absolvent střední školy s ohledem na vývoj trhu práce a digitalizaci v průmyslu a jak upravit studijní obory, tak aby reflektovali vývoj v podnicích v závislosti na problematice Průmyslu 4.0.

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět