Na výstavě EXPO v Astaně se představil i Plzeňský kraj

Zajímavosti pro podnikatele z dění v Plzeňském kraji v posledních měsících.

Malou promoci zažilo v září více než šedesát JuniorFEL absolventů prázdninové školy na Fakultě elektrotechnické ZČU v Plzni. Na podzim proběhly i další popularizační akce pro děti a mládež, například Dny vědy a techniky v Plzni či Akademie řemesel v Rokycanech. Zástupci firem Plzeňského kraje byli vidět i v zahraničí – konkrétně na mezinárodní výstavě EXPO 2017 v kazachstánské Astaně.

Na výstavě EXPO v Astaně se představil i Plzeňský kraj

Na mezinárodní výstavě EXPO 2017 v kazachstánské Astaně, která se konala ve dnech 10. června až 10. září 2017 se představil i rámci České expozice i Plzeňský kraj (www.astanaexpo2017.cz). Letošní ročník výstavy byl zaměřen na téma „Energie budoucnosti“ a jednotlivé státy zde prezentovali své inovativní technologie a trvale udržitelná řešení v oblasti energetiky. Hlavním cílem bylo najít odpověď na otázku, jak zajistit pro všechny dostatek energie při současném snižování emisí.

Český pavilon, který byl koncipován v duchu základního motta „Důmyslnost řešení“, byl vnímám jako velmi vydařený. Návštěvníci zde měli k vidění jeden ze dvou světových prototypů letounu Epos na elektrickou energii od společnosti Evektor, skládací elektrokolo společnosti Agogs či „létací“ kolo společnosti Technodat. Více...

Na elektrotechnické fakultě promovali mladí absolventi

Absolventi prázdninové školy s názvem JuniorFEL a JuniorFEL2  v pátek 1. září při slavnostním ceremoniálu převzali Diplom absolventa JuniorFEL. Malou promoci tak mohlo zažít více než šedesát žáků ve věku od 10 do 15 let. Už jedenáctým rokem je v posledním srpnovém týdnu připraveno pro děti pět dní plných nových a zajímavých zkušeností na Fakultě elektrotechnické ZČU v Plzni. Letní univerzita JuniorFEL je určena pro žáky 5. – 9. tříd ZŠ nebo primy až kvarty víceletých gymnázií se zájmem o elektrotechniku. Letošní novinkou byl JuniorFEL2, který je určen pro studenty netechnických středních škol (ve věku 16 - 19 let).

Slavnostní ceremoniál měl všechny náležitosti klasické promoce. Diplomy absolventům předával děkan Fakulty elektrotechnické Jiří Hammerbauer a přítomna byla také řada hostů a podporovatelů projektu. Po předání diplomů se vyhodnocovaly také čtyři soutěže, které probíhaly v rámci JuniorFEL. Ceny vítězům předal za Plzeňský kraj hejtman Josef Bernard a náměstkyně hejtmana Ivana Bartošová. „Velmi mě těší, že už tak mladí lidé mají zájem o elektrotechniku a elektroniku. V těchto oborech je budoucnost a doufám, že se absolventi JuniorFEL stanou také později absolventy Fakulty elektrotechnické,“ uvedl hejtman Josef Bernard. Více...

Dny vědy a techniky

Druhý víkend v září se zaplnilo plzeňské centrum populární akcí Dny vědy a techniky. Jednalo se již o 12. ročník, který pořádala Západočeská univerzita v Plzni za podpory Plzeňského kraje a města Plzně. Letošní ročník byl umístěn v prostoru před muzeem a na Náměstí republiky, v celkovém počtu 35 expozic, kde vědci ze Západočeské univerzity předváděli netradiční experimenty. K vidění byly expozice jako Cesta do minulosti v čase a prostoru, Fyzikální kratochvílení, Město versus divočina, Staň se digitálním detektivem, Mozková herna a další.

Návštěvníci si mohli vyzkoušet celou řadu věcí a zjistit kouzla základních fyzikálních zákonitostí, které provázejí každodenní život nás všech a o nichž jsme neměli ani tušení. Mohli si vyzkoušet například ovládání robotického slona postaveného z lega či si nechat změřit svůj biopotenciál a tělesnou kondici a zjistit tak, jakou mají kapacitu plic nebo jakou sílu dokážou vyvinout při stisku. Kromě oborů přírodovědných a technických se představily také obory zdravotnické, umělecké a ekonomické. Samotná akce měla za cíl ukázat lidem, že věda může být velmi zábavná a provází nás v každodenním životě. „Vyzkoušet si vědu na vlastní kůži, to je cesta, jakou lze i ty nejmenší nasměrovat k technickým oborům a vědě vůbec. Naším úkolem je odtajnit dětem svět vědy tak, aby je nadchl a fyzika a další vědy se nestaly strašákem, ale zábavou,“ řekl hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

Akademie řemesel

V polovině října se v Rokycanech uskutečnil 12. ročník Akademie řemesel. Jedná se o prezentaci středních škol a zaměstnavatelů. Tato výstava je zaměřena na možnosti dalšího vzdělávání žáků po ukončení základní školy a klade si za cíl podpořit zájem žáků o technické vzdělávání. Prezentace je určena především žákům 8. a 9. tříd základních škol, ale též široké veřejnosti. Na akci byly představeny nabídky oborů vzdělání jednotlivých středních škol a středních odborných učilišť Plzeňského kraje. Součástí prezentace byly doprovodné programy a ukázky prací studentů.

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět