Evropský dům, Stavba roku i Křehká krása

Zajímavosti pro podnikatele z dění v Libereckém kraji v posledních měsících.

Výstava Křehká krása, dokončení Evropského domu, úpravy stipendijního programu pro žáky středních škol,  konference o rovném odměňování, Stavba roku Libereckého kraje 2017 či průběh soutěží Firma roku, Živnostník roku. Tyto, ale i další informace o dění v Libereckém kraji přináší náš přehled.

O exhibici skla a bižuterie byl opět větší zájem

Výstava Křehká krása má již své věrné příznivce, přesto ji každým rokem objevují noví a noví lidé. Tento trend se potvrdil i letos, když současnou sklářskou a bižuterní expozici vidělo zhruba o 30 procent lidí více než v loňském roce. Více...

Dotace pod jednou střechou, Liberecký kraj má svůj Evropský dům

Čerpání peněz z Evropské unie by mělo být již pro projekty z regionu snadnější a rychlejší. Liberecký kraj dnes slavnostně otevírá svůj Evropský dům. Sídlí v něm převážně instituce, které žadatelům pomohou s vyřízením a podáním žádostí o eurodotace. Objekt vznikl rozsáhlou přestavbou bývalého Výzkumného ústavu textilních strojů v Liberci, za kterou Liberecký kraj zaplatil 96,77 mil. Kč vč. DPH. Ta probíhala od 6. 4. 2016 do 15. 5. 2017. Projekt vzešel od společnosti SIAL s.r.o. a stavební práce prováděla společnost SYNER s.r.o.

Úpravy krajského stipendijního programu

Krajské zastupitelstvo na svém jednání minulý týden schválilo úpravy Stipendijního programu pro žáky středních škol zřizovaných Libereckým krajem ve vybraných oborech vzdělání ve školním roce 2017/2018. Nejen, že se do stipendijního programu zapojil již třetí zaměstnavatel (prvním zaměstnavatel je ZOD Brniště, a.s. druhým společnost Preciosa), a to akciová společnost Silnice LK, která bude finančně podporovat žáky oboru Strojník silničních strojů na Střední škole, stavební a dopravní v Liberci, ale došlo i k úpravám Stipendijního řádu pro školní rok 2017/2018.

Stavba roku Libereckého kraje 2017

Dne 13. 9. byly vyhlášeny výsledky 13. ročníku soutěže Stavba roku Libereckého kraje 2017, která se i letos konala pod záštitou hejtmana Libereckého kraje Martina Půty.
Stavba roku Libereckého kraje 2017 je bez vítěze. Porota hlavní cenu neudělila.
Až ve třináctém ročníku se poprvé stalo to, že nebyla udělena hlavní cena v soutěži Stavba roku Libereckého kraje. Ne že by nebylo z čeho vybírat, porota ale z celkem devíti nominovaných nejlepší stavbu nevybrala. Rozdáno ale bylo sedm dalších cen, včetně ceny sympatie pro zrekonstruovanou turistickou stezku a křížovou cestu Modlivý důl v obci Svojkov.

Veletrh dotačních příležitostí

Dne 14. září, v jeden čas na jednom místě měli účastníci příležitost konzultovat své záměry či jen načerpat informace o dotačních titulech z nejžádanějších operačních programů a jiných zdrojů dotací v České republice. Zástupci organizací administrujících příslušné dotační tituly byli připraveni u jednotlivých konzultačních stolků. Měli možnost konzultovat OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, Integrovaný regionální operační program, OP Zaměstnanost, OP Životní prostředí, programy Libereckého kraje, Program rozvoje venkova, nástroje Aktivní politiky zaměstnanosti, národní dotace MPO, programy agentur CzechInvest, CzechTrade, TA ČR ad.

Konference o rovném odměňování

Dne 19. 9. 2017 Ministerstvo práce a sociálních věcí v rámci projektu „Rovnost žen a mužů na trhu práce se zaměřením na (ne)rovné odměňování žen a mužů“ pořádalo v Liberci v Lidových sadech Konferenci o rovném odměňování s podtitulem „Lze se inspirovat v zahraničí?“

Cílem konference byla osvěta tématu nerovného odměňování mužů a žen v České republice a také inspirace dobrou zahraniční praxí, která se osvědčila v zemích Evropské unie při řešení tohoto problému. Vedle zahraničních expertek a expertů vystoupila na konferenci řada odbornic a odborníků z České republiky.

Otázku nerovnosti v odměňování řeší Ministerstvo práce a sociálních věcí na Odboru rodinné politiky a politiky stárnutí. Ke snížení rozdílu v odměňování mezi muži a ženami v ČR by měl svými aktivitami přispět výše zmíněný systémový projekt „22 % K ROVNOSTI“, který cílí na všechny aktéry a aktérky, kteří a které mohou situaci ovlivnit.

Podnikatelská roadshow odstartovala

13. září odstartovala krajská kola dvanáctého ročníku soutěží Vodafone Firma roku a Česká spořitelna Živnostník roku. Spousta zajímavých podnikatelských i životních příběhů, pracovního nasazení, úspěchů a neotřelých nápadů ve 13 krajích a v Hlavním městě Praze od poloviny září do poloviny října. V Liberci jsme začali 19. září. Více…

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět