Propagace sklářství tentokrát i v rámci turistického ruchu


Začátkem prosince se již tradičně u kulatého stolu v Liberci sešli příznivci skla a bižuterie. V úvodu radní Květa Vinklátová informovala o propagaci sklářství v rámci turistického ruchu a připravovaném projektu Křišťálového údolí, o převzetí jeho marketingového názvu jednají s Preciosou.

RSD LBK

Vlastimil Hotař z Technické university v Liberci tradičně informoval o vývoji sklářského průmyslu ČR a o výstupech ze Sklářského svítání 2017. „Skleněná vlákna zaznamenala mírný pokles, naopak v užitkovém skle se trh oživil. Růst mezd je celkově stabilní, platy rostou. Je snaha o zvyšování produktivity práce, zvyšování minimální mzdy dopadá především na menší firmy,“ zhodnotil Hotař.

Helena Adamcová, ředitelka Odboru zaměstnanosti, podala informaci o celkové míře nezaměstnanosti v kraji i ve sklářském průmyslu.

Leoš Křeček, vedoucí odboru školství krajského úřadu Libereckého kraje zhodnotil stav a vývoj středního školství. Celkový počet žáků za posledních 10 let klesl v průměru o 33 %, ve sklářství o 45 %. Řekl: „Stipendia stále jsou a podporují se i skláři. Na stipendia se vynaloží 3 mil. Kč za rok.“

Milada Valečková, ředitelka Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou (MSB), hovořila o pokračování příprav Kulturně-kompetenčního centra pro české sklo a bižuterii. Jedná se o projekt ministerstva kultury na podporu kulturně-kreativních průmyslů, veřejně přístupnou databázi informací o sklářství a bižuterii, určenou firmám, umělcům, obchodníkům, ale i turistům a široké veřejnosti. Odborné servisní pracoviště je při MSB. Provoz byl spuštěn od 1. 11. 2017, od 1. 1. 2018 bude plně funkční ostrý provoz. MSB usiluje o výstavu českého skla v Toskánském paláci se Svazem výrobců skla a bižuterie, která by nesla název „100 let skla křišťálového údolí“.

Regionální manažerka SP ČR Naďa Vojtíšková doplnila informace o uskutečněném 6. ročníku Sklářského svítání, které bylo letos mimořádně zdařilé. Odprezentovala také Živou knihovnu povolání včetně krátkého videa z akce.

Naděžda Vojtíšková
/
kategorie Svaz v regionech
zpět