Hledáte spolehlivého zaměstnavatele? Přijďte si vybrat do Tachova na náměstí

O tom, že Plzeňský kraj je regionem spolehlivých zaměstnavatelů, se můžete přesvědčit na putovní výstavě, kterou pořádá Plzeňský kraj ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR. V současné době je k vidění na náměstí v Tachově. Až do 19. února 2018 si zde zájemci mohou prohlédnout prezentace 16 firem z Plzeňského kraje. Chybět nebude ani aktuální nabídka pro současné i nové zaměstnance zaměřená zejména na technické obory.

Tachov 2

Dlouhodobé potíže se sháněním pracovníků technických oborů potvrzuje řada firem z regionu, proto také využily příležitost prezentovat se na putovní výstavě. Na pracovním trhu chybí CNC seřizovači, procesní inženýři, ale také údržbáři či skladníci. „Největší obtíže vnímáme s profesí CNC obráběč kovů. Spojuje v sobě profesi strojního mechanika a CNC programátora. Absolventi škol nejsou dostatečně na výkon této profese připravení z praktického hlediska. Proto až po několika letech neustálého zaučování a proškolování se z absolventa stane odborník,“ hodnotí současnou situaci Kateryna Kalynych z personální oddělení společnosti BHS CORRUGATED Fertigungs, Montage, Service, s.r.o., sídlící přímo v Tachově.

Velmi podobné zkušenosti mají v další vystavující firmě - ALFMEIER CZ s.r.o. „Problém s nedostatkem kandidátů je dlouhodobě u technických pozic v administrativě, jako jsou procesní inženýři, inženýři kvality, koordinátoři projektů apod. V poslední době se projevil velký nedostatek kvalitních kandidátů v oblasti nepřímé výroby – např. u pozic seřizovač, údržbář, skladník. Souvisí to také s malým počtem učňů v učňovských oborech,“ přidává se Eva Vadovičová, vedoucí personálního oddělení společnosti.

Vedení technických firem cílí svoji pozornost na podporu učňovských oborů v regionu. Společnost BHS už dlouhodobě poskytuje odbornou praxi pro žáky připravující se na profese strojní mechanik, elektrikář nebo obráběč kovů na Střední průmyslové škole Tachov Světce. „Pro zlepšení poskytování odborné praxe bylo v jedné z provozoven BHS v Tachově zřízeno učňovské středisko,“ doplňuje Kateryna Kalynych.

Firma Alfmeier CZ zase aktivně podporujeme výuku němčiny na Střední průmyslové škole strojnické v Plzni. „Němčina je ve firmách s německou účastí stále požadovaná a je důležité obnovit výuku již na středních školách, kde němčinu vytlačila výuka angličtiny,“ vysvětluje Eva Vadovičová a dodává: „Pokud inzerujeme administrativní pozici bez nutnosti znalosti jazyka, odpoví až stovka kandidátů, naproti tomu na pozici seřizovače obdržíme jednotky odpovědí. Z toho je vidět, že přesun zájmu studentů z učebních oborů na střední školy s administrativním zaměřením neodpovídá požadavkům firem. Pozornost politiků a vedení kraje by se měla zaměřit na získání více zájemců o technické učební obory. Školám by se vyplatilo zabývat se nově marketingem a zatraktivnit učební obory pro dnešní generaci mladých.“

Tereza Řezníčková
/
kategorie Svaz v regionech
zpět