Aktivity regionálního zastoupení SP ČR pro Plzeňský kraj

Aktivity RZ PLZKritická situace na trhu práce ohrožuje budoucí rozvoj průmyslu. Svaz průmyslu a dopravy proto svou pozornost zaměřuje na plastikářský průmysl. Přesto, že toto odvětví vykazuje dlouhodobý růst, zaměstnavatelé v Plzeňském kraji si stěžují na nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Svaz se proto rozvoji lidských zdrojů v této oblasti aktivně věnuje. Aby byl tento problém účinně řešen, byla zpracována analýza a nabídnut nástroj rozvoje lidských zdrojů v podobě Regionální sektorové dohody pro Plzeňský kraj.
 
Kromě toho Svaz organizuje kulaté stoly a diskusní fóra, kde se mohou firmy mimo jiné dozvědět novinky z oblasti legislativy a pracovněprávní oblasti.
 
Svaz průmyslu pomáhá firmám řešit jejich konkrétní problémy 
Průběžně analyzujeme potřeby podniků. Výsledky předáváme dalším institucím jako podklad pro zavedení opatření, která pomohou zlepšit situaci na trhu práce. 

 

Diskusní fórum – Odpadové hospodářství ve firmách: 23. 01. 2018
Ke konci ledna se v Plzni konalo diskusní fórum k tématu Odpadové hospodářství ve firmách. Vedl jej přednášející Ing. Tomáš Kameník, vedoucí oddělení Odpadové hospodářství České inspekce životního prostředí. Diskutovalo 19 zástupců zaměstnavatelů a ČMKOS.
 
Cílem diskusního fóra bylo seznámit účastníky s problematikou nakládání s odpady ve firmách, prodiskutovat Zákon o odpadech, zejména je upozornit na pasáže, které dělají podnikatelům problémy, případně jsou nejvíce postihovány. Česká inspekce životního prostředí představila svůj pohled na nejasné pojmy zákona. Účastníci se seznámili i s problematikou zákona 477/2001 Sb., o obalech a s hlavními povinnostmi, které se týkají všech, kdo vyrábí a balí, případně ke své činnosti používají balené zboží původem ze zahraničí. Dále se seznámili s povinnostmi vycházejícími ze zákona 350/2011 Sb., o chemických látkách a chemických směsích, který Česká inspekce životního prostředí též kontroluje. Diskutující se podělili o zkušenosti ze svých pozic, odnesli si mnoho poznatků a nových nápadů.
Jana Štruncov
/
kategorie Svaz v regionech
zpět