Zdařilá spolupráce firem a škol ve Zlínském kraji

Příkladů dobré praxe není nikdy dost, a proto regionální zastoupení SP ČR informuje o zajímavých počinech sociálních partnerů na poli technického vzdělávání žáků a studentů základních, středních i vysokých škol ve Zlínském kraji.

Bez spolupráce se školami a speciálních projektů by to dnes nešlo, zní z členské firmy Fatra

V minulosti bylo běžnou praxí, že měly průmyslové podniky i vlastní učňovská střediska. Nejinak tomu bylo v napajedelské Fatře. Žáci mohli už během výuky poznávat svoje budoucí povolání. I díky tomu se vytvářel většinou celoživotní vztah zaměstnanců k jednotlivým firmám. V devadesátých letech však došlo k zpřetrhání této tradice a učňovská střediska ve firmách, včetně toho ve Fatře, pomalu mizela. Potřeba kvalitních zaměstnanců však zůstává. Jak se s tím průmyslové podniky vyrovnávají? Berou si inspiraci z dob dávno minulých a vytvářejí nové personální projekty. Třeba jako ve Fatře.

Pro tuto tradiční plastikářskou společnost se pomyslným znovuzrozením učňovského vzdělávání stal školní rok 2016/2017. Tehdy Fatra zahájila poskytování dlouhodobých odborných praxí žákům 2. ročníku oboru gumař-plastikář ze Střední průmyslové školy Otrokovice. Díky tomu celkem 12 žáků získalo ve Fatře teoretické i praktické znalosti z plastikářského oboru. Velkou výhodou napajedelské firmy je totiž vysoká úroveň instruktorů, kteří se žákům věnují přímo v pracovních podmínkách a předávají jim své dlouholeté zkušenosti. Není tedy divu, že někteří z praktikantů chtějí po ukončení studia do Fatry nastoupit jako kmenoví zaměstnanci.

Členská firma Fatra se ale nezaměřuje pouze na středoškoláky. Velmi úspěšný byl také Program Asistent, spočívající v 10měsíční placené stáži pro 9 technologů – čerstvých absolventů zlínské Univerzity Tomáše Bati, Fakulty technologické. Všem těmto inženýrům Fatra následně nabídla zaměstnání, což už nyní nese své ovoce. Díky těmto zaměstnancům vznikají nové výrobky a jejich neotřelý pohled na věc přinesl také návrhy na další zlepšování pracovních postupů. Kromě toho se Fatra věnuje spolupráci se studenty na jejich bakalářských a diplomových pracích. Tím mohou maximálně provázat teorii s praxí. Fatra se zapojila i do projektu Nadaný student, účastní se veletrhů pracovních příležitostí pro studenty, pořádá dny otevřených dveří a exkurze žáků a studentů přímo ve své výrobě. Všechny tyto komunikační aktivity mají jediný cíl – ukázat žákům i studentům, že plastikářství je atraktivním, moderním oborem průmyslové výroby. Zejména poté, co se Fatra rozhodla vstoupit do 4. průmyslové revoluce pomocí moderních technologií a automatizace.

Více zde: http://www.fatra.cz/bez-spoluprace-se-skolami-a-specialnich-projektu-by-to-dnes-neslo-zni-z-napajedelske-fatry/

 

soutěž "T-PROFI“ opět na Střední průmyslové škole Otrokovice

Členské firmy Svazu se zapojily do 2. ročníku krajského kola odborné soutěže Talenty pro firmy „T-PROFI“, kterou organizovala Krajská hospodářská komora Zlínského kraje. Směřují tím žáky a studenty ke studiu techniky. Akce proběhla 13. února 2018 v Experimentáriu Střední průmyslové školy Otrokovice.

Šest vícegeneračních týmů sestavených z žáků základních a středních škol Zlínského kraje, za přítomnosti odborníka ze spolupracující firmy a pedagogického pracovníka, plnilo jednotně zadaný úkol s využitím polytechnické stavebnice Merkur. Úkolem bylo sestavit a zprovoznit konstrukci funkčního zařízení v časovém limitu 3 hodin. Soutěžní týmy také musely splnit vědomostní test, který se tematicky vázal k sestavovanému modelu. Porota hodnotila v průběhu soutěže přístup k zadání, spolupráci týmu, technické řešení a funkčnost zařízení. Vítězem letošního ročníků se stal tým Austin Detonator Vsetín, tvořený studenty Střední průmyslové školy strojnické Vsetín a žáky Základní školy Křižná ve Valašském Meziříčí. Tento tým postupuje do národního kola soutěže "T-PROFI“, které se uskuteční v dubnu v Praze.

Soutěžící i přítomné hosty zcela okouzlil a pobavil tým „Zapálení pro vědu“ ze ZŠ Mánesova Otrokovice, který zpestřil čekání na výsledky svou ojedinělou vědeckou show. Po celý den byly otevřeny prostory Experimentária s nabídkou exkurze.

Soutěže chce podpořit polytechnickou výuku. Rozvíjet u žáků ZŠ a studentů manuální dovedností, kreativní myšlenía posilovat prestiž technických profesí. Významně také propaguje spolupráci zaměstnavatelů se středními a základními školami.

Odbornou soutěž Talenty pro firmy „T-PROFI“ pořádá Hospodářská komora České republiky spolu se Střední průmyslovou školou Otrokovice. Partneři soutěže jsou AUSTIN DETONATOR s. r. o, CONTINENTAL BARUM s. r. o., ELKO EP, s. r. o., INELS s. r. o., KOVÁRNA VIVA a. s., ČESKÁ ZBROJOVKA a. s.. Soutěž podpořil Zlínský kraj. Záštitu nad soutěží převzal Jiří Sukop statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje.

Více zde: http://www.spsotrokovice.cz/clanky/t-profi-opet-na-stredni-prumyslove-skole-otrokovice

Petra Švajdová
/
kategorie Svaz v regionech
zpět