Budoucí svářeči se již pošesté utkali o zlatou kuklu společnosti SIAD

Již šestým rokem se v soutěži O zlatou kuklu společnosti SIAD dne 27. března utkali žáci středních škol a učilišť z Česka a Slovenska ve svařování. Soutěž organizuje Střední škola technická Most, Svaz průmyslu a dopravy ČR je tradičním partnerem a stejně jako v předešlých letech i tentokrát předal ocenění nejlepší škole.

Opět se soutěžilo ve třech metodách svařování, ve který žáci museli nejprve prokazovat teoretické znalosti z okruhů BOZP a technologie svařování formou testů. Svou zručnost předvedli následně v praktické části.

Soutěže se zúčastnilo celkem 21 škol, které reprezentovalo na čtyři desítky žáků včetně čtyř dívek. Ty se ani letos nenechaly zahanbit a svými výsledky předčily leckteré chlapce. Absolutním vítězem letošního ročníku se stal žák Střední školy Jarov Václav Dědek. Titul nejlepší školy tentokrát neobhájila pořadatelská škola, ale ocenění v podobě diplomu a medaile z rukou regionální manažerky Svazu průmyslu a dopravy ČR Radky Šplíchalová převzal zástupce pražské Střední školy Jarov.

„Jsem ráda, že se soutěž drží stále takové oblibě a účast škol a jejich studentů je vždy hojná. Pracovníci s kvalifikací v oblasti svařování jsou firmami velmi žádání. Tito budoucí svářeči se na trhu práce určitě neztratí, ti šikovní jsou navíc firmami také velmi dobře platově ohodnocení,“ zmínila Radka Šplíchalová, regionální manažerka SP ČR.

Foto: Jan Pimperzlata kukla 2018

Tereza Vildová
/
kategorie Svaz v regionech
zpět