Žáci v Jablonci se seznámili s možnostmi zaměstnání v kraji

První letošní Živá knihovna povolání se v Jablonci nad Nisou představila čtyřem stovkám osmáků nejen z Jablonce nad Nisou, ale i Zásady, Janova nad Nisou, Velkých Hamrů,  Desné či Tanvaldu.

aIMG 20180411 090831

Děvčata zaujala krása české bižuterie i výklad produktového manažera Preciosy a jeho kolegyň. Naopak na stanovišti firmy A. Raymond Jablonec živě diskutovali s pracovníkem CNC frézování především chlapci. Servisní technik z JABLOTRONu ALARMS si s žáky povídal o jejich zabezpečovací technice. Nově se představila Česká mincovna s povoláním rytce. Děti se dozvěděly kolik mincí se vyrazí za jednu sekundu, jak vzniká pamětní medaile od prvotní myšlenky návrhu až po realizaci. Pracovníci ČEZu překvapili variabilitou práce elektrikáře silnoproudu a žáci si mohli vyzkoušet jejich pracovní pomůcky. Konstruktér z firmy ABB popsal, kdo všechno se musí zapojit od návrhu až k sériové výrobě jednoho vypínače či zásuvky. TRW Automotive Czech si připravilo poutavé povídání o práci testovacího a zkušebního řidiče a kluci i děvčata si zasoutěžili ve slalomu s modely autíček. Všechny firmy seznámily žáky s požadavky na vzdělání pro jednotlivá povolání, včetně možnosti studia na středních školách, se kterými spolupracují. Tradičně jim s výběrem dalšího studia radily i kariérní poradkyně na stanovišti Úřadu práce.

Další Živé knihovny povolání v Libereckém kraji budou pokračovat na podzim v České Lípě 19. a 20. září a v liberecké IQlandii 24. září.
Naděžda Vojtíšková
/
kategorie Svaz v regionech
zpět