Regionální sektorová dohoda pro chemický průmysl v Ústeckém kraji plní cíle. Zaměstnanci získají novou kvalifikaci v oblasti chemie

Na základě této potřeby inicioval Svaz průmyslu a dopravy uzavření Regionální sektorové dohody pro chemický průmysl. Svými podpisy ji podpořilo několik chemických firem a institucí Ústeckého kraje. Cíle v ní stanové se pomalu začínají plnit.

U kulatého stolu signatářů Regionální sektorové dohody pro chemický průmysl, který uspořádal Svaz průmyslu a dopravy dne 25.4.2017 v Ústí nad Labem, byl představen záměr otevřít vzdělávací kurz v oblasti dalšího vzdělávání. Na pilotní rekvalifikaci zaměstnanců se dohodli zástupci společnosti Lovochemie a Gymnázia a Střední odborné školy dr. Václava Šmejkala Ústí nad Labem.

„Současní i budoucí zaměstnanci získají během kurzu teoretické znalosti i praktické dovednosti z oblasti chemie. Po absolvování závěrečné zkoušky obdrží certifikaci Chemik pro obsluhu zařízení,“ uvedl Michal Kurka, ředitel správního úseku Lovochemie, a.s. Na výuce se bude podílet jak škola, tak podnik.

„Zavedený a otestovaný vzdělávací kurz může být následně přenesen do praxe dalších regionálních chemických firem. Zajistí se tak provázanost trhu práce a dalšího vzdělávání s výsledným efektem rozvoje lidských zdrojů v regionu. Současně docílíme udržení tradice chemického průmyslu, který k Ústeckému kraji neodmyslitelně patří a který je významným přispěvatelem jeho hospodářské výkonnosti,“ upřesnila záměr regionální manažerka SP ČR pro Ústecký kraj Radka Šplíchalová.

Obdobným kurzem pro maturitní obor Chemik – operátor prošli před lety zaměstnanci společnosti AGC Flat Glass Czech. Zástupce jejího personální oddělení Jan Tyl uvedl, že „pro firmu byl kurz obrovským přínosem. Upevnili jsme si pracovní sílu a v současnosti nemáme problém s nedostatkem lidí tak, jako ostatní firmy v okolí.“ Nyní probíhá příprava vzdělávacího kurzu, jeho spuštění se předpokládá na podzim tohoto roku.
Tereza Vildová
/
kategorie Svaz v regionech
zpět