Svaz seznámil kariérní poradce základních škol s žádanými profesemi

Již podesáté přichystal Svaz průmyslu a dopravy ČR se svými partnery workshop pro výchovné a kariérní poradce základních škol. Tentokrát se zaměřil na poradce z Chomutovska. Účastnici opět získali informace o aktuálním stavu trhu práce v regionu a navštívili výrobní podnik. Workshop proběhl 25. 4. 2018 v Chomutově. 

„Největší úskalí nespočívá v počtu nezaměstnaných, ale v jejich skladbě,“ upozornil Ivo Holoubek, vedoucí oddělení poradenství a dalšího vzdělávání kontaktního pracoviště Úřadu práce ČR v Chomutově. „Zvýšený zájem ze strany zaměstnavatelů je po technicích, ti jsou navíc dobře platově ohodnocení. V evidenci úřadů práce jich proto najdete minimum,“ dodal pan Holoubek.

„Například obráběče, elektrikáře, techniky CNC strojů nebo programátory hledají i firmy ve Strategické průmyslové zóně Triangle, do které se z Chomutova dostanete za pár minut,“ potvrdila zástupkyně SPZ Triangle Renata Janků.

Právě výchovní a kariérní poradci mohou žáky posledních ročníků základních škol seznámit s perspektivními povoláními a firmami, kde najdou práci. Setkání představilo poradcům ze škol aktuální poptávku po žádaných profesích, trendy v průmyslu a zaměstnavatele z okolí.

Náměstek primátora města Chomutov Jan Mareš, který vystoupil také v roli ředitele hostitelské Střední odborné školy energetické a stavební, Obchodní akademii a Střední zdravotnické škole, p.o. (ESOZ), poznamenal: „Městu se daří navyšovat prostředky určené na posílení platů pedagogických i nepedagogických pracovníků nebo potřebné rekonstrukce škol.“ Kvalitní personál a dobré zázemí je alfou a omegou školství.
 
Výchovní a kariérní poradci v závěru navštívili chomutovského výrobce pulsních napájecích zdrojů  PULS investiční s.r.o., který pro ně kromě zajímavé exkurze zajistil také dopravu a občerstvení.
Občerstvení na semináři připravila Střední škola technická, gastronomická a automobilní Chomutov, o.p.
Tereza Vildová
/
kategorie Svaz v regionech
zpět