Nejšikovnější učni si převzali ocenění České ručičky

Dvacetjedna nejšikovnějších mladých řemeslníků bylo oceněno v rámci jubilejního desátého ročníku přehlídky. Galavečer se konal ve středu 20. června 2018 na brněnském výstavišti, kde si žáci učňovských oborů převzali zlatou plaketu Českých ručiček. Jednou z předávajících byla i generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR Dagmar Kuchtová.

IMG 3221

Organizační výbor Přehlídky vybírá každoročně dvacítku oborů, které jsou ohroženy klesajícím zájmem o studium, přestože je jejich společenská potřebnost stále velmi vysoká.Letos byly soutěžními obory zahradník/zahradnice, kosmetička, kadeřník/kadeřnice, kuchař/kuchařka, číšník/servírka, cukrář/cukrářka, automechanik, autolakýrník, karosář, mechanik-seřizovač, obráběč kovů, zámečník, elektrikář-slaboproud, elektrikář-silnoproud, klempíř, pokrývač, instalatér, tesař, kominík, lesní mechanizátor a opravář zemědělských strojů.

Samotnému ocenění a vybrání juniorských špiček v jednotlivých řemeslných oborech předcházejí celorepublikové soutěže odborných dovedností, jejichž výsledky se sledují. Ty povětšinou vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, mají velkou tradici, celostátní působnost a často také mezinárodní účast. V porotách zasedají zástupci profesních cechů, asociací a sdružení. Pouze jediný soutěžící, a to ten nejlepší v oboru a kategorii v daném školním roce, může obdržet zlatou plaketu Českých ručiček.

Přehlídku každoročně vyhlašuje Jihomoravský kraj společně s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvem zemědělství, Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem práce a sociálních věcí. Organizuje ji Střední škola stavebních řemesel Brno - Bosonohy, příspěvková organizace.

Zdroj fotografie a více informací o soutěži zde.

Tereza Řezníčková
/
kategorie Svaz v regionech
zpět