Finále robotické soutěže VEX IQ Challenge završilo školní rok

Závěr školního roku patřil celorepublikovému finále robotické soutěže VEX IQ Challenge. V úterý 26. 8. 2018 se v areálu PVA v pražských Letňanech utkalo 30 týmů ZŠ i SŠ v prvním českém ročníku této mezinárodně zavedené soutěže. Vítězem v kategorii mladších žáků se stal tým ze ZŠ Grünwaldova, České Budějovice, v nejsilnější kategorii starších žáků zvítězily hned dva týmy, a to ZŠ Nerudova, České Budějovice a ZŠ a MŠ Šromotovo, Hranice a juniorům kralovali studenti ze SSŠMEP, s.r.o., Most. Soutěž organizuje společnost AV MEDIA a partnery jsou firmy ABB, Stäubli a Schunk, záštitu převzali náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti Mgr. Petr Tulpa, Svaz průmyslu a dopravy ČR a DigiKoalice.

DSC 2726 lr

Pro většinu dětí i učitelů byl tento školní rok prvním setkáním s robotikou, o to větší úspěch se jedná. Díky podpoře z EU projektů si totiž školy mohly zřídit tzv. Kluby zábavné logiky a deskových her. V jejich rámci najde uplatnění právě algoritmizace a robotika. Školy rovněž reagují na velký zájem dětí a poptávku rodičů po krouž-cích podporující technické a informatické dovednosti. Výuka s roboty pomáhá žákům rozvíjet jak kompetence digitální, tak další klíčové kompetence: logiku, kreativitu, kritické myšlení, komunikaci a kooperaci. Tedy kompetence, které jsou a budou budoucími zaměstnavateli žáků velmi žádané.

„Potvrdilo se, že žáci se robotiky nebojí – a když jsou správně zapojení, mohou si věci sami vyzkoušet, jejich motivace, navíc podpořená soutěží, je obrovská. Jsou pak schopni vyvinout velké úsilí a aktivně se vzdělávají a rozvíjí i ve svém volném čase. A platí to pro všechny věkové kategorie bez výjimky: u nás není moc zvykem začínat s kódováním a robotikou už ve školce, ale jak potvrdili letošní soutěžící, určitě má velký význam zařadit ji už na prvním stupni, přes druhý stupeň a potom na střední škole,“ shrnuje zkušenosti Ing. Ivana Melíšková, konzultant pro vzdělání ze společnosti AV MEDIA. „Samozřejmě klíčové je najít učitele, který kroužek na škole povede. Někteří se zpočátku obávali, že nejsou dostatečně zkušenými programátory – ale i díky školení a inspirativním workshopům brzy zjistili, že o tom robotika dnes není. Naštěstí v rámci nastupujících EU Šablon II je opět pamatováno na rozvoj učitelů v polytechnickém vzdělávání, což jistě pomůže v tomto úspěšně nastartovaném trendu robotických klubů a kroužků dál pokračovat,“ dodává.

Soutěž probíhající ve školním roce 2017/2018 měla podtitul Ringmaster - úkolem týmů bylo navrhnout, postavit a naprogramovat robota ze stavebnice VEX IQ Super Kit tak, aby sbíral, přesouval a umisťoval prstence do růz-ných cílových prostorů hracího pole. Soutěž je rozdělena do dvou částí: Skupinová výzva pro dva týmy, tj. dva roboty, kdy spolu musí spolupracovat a získat společně co nejvíce bodů. Výzva dovedností robota je určena pro jeden tým, který v prvním kole robota ovládá manuálně pomocí dálkového ovladače, ale ve druhém kole musí předvést také autonomně naprogramovaného robota. Vedle věcných cen získaly tři nejlepší týmy registraci na mezinárodní soutěž VEX Robotics World Championship, kde budou reprezentovat nejen svou školu, ale i ČR. V dalších ročnících již předpokládáme zapojení více škol a organizaci regionálních kol před republikovým finále, které proběhne 25. 6. 2019.

vítězové lr

Více informací o soutěži i robotice VEX naleznete na www.avmedia.cz/vexchallenge.
Zdroj fotografií: AV Media

Tereza Řezníčková
/
kategorie Svaz v regionech
zpět