Výstava nabízí práci a láká mladé lidi k technickým oborům. Bude patřit náměstí ve Stříbře

Najít práci si můžete v nadcházejících dnech přímo před budovou radnice na náměstí ve Stříbře. Stěhuje se sem putovní výstava představující 15 prověřených kvalitních zaměstnavatelů z Plzeňského kraje, kterou pořádá kraj ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR. Zájemci se tak dozvědí řadu zásadních informací o výrobních podnicích, včetně benefitů, které nabízejí svým zaměstnancům. Na náměstí ve Stříbře budou výstavní panely k vidění od 9. do 23. října 2018.

IMG 20181009 094857 HDR

Letos se koná už 2. ročník prestižní putovní výstavy, na jejíž organizaci se podílí Plzeňský kraj jako region kvalitních zaměstnavatelů. Zástupci zúčastněných firem se shodují na jednom – na pracovním trhu je dlouhodobý nedostatek technických pracovníků.

„Chybějí nám elektrikáři a elektromechanici, obsluhy vysokozdvižných manipulačních zařízení a kvalifikovaní technici údržby a v neposlední řadě také programátoři robotických zařízení vzhledem k nastupující robotizaci průmyslu,“ jmenuje konkrétní profese Lubor Šabacký, jednatel společnosti BORGERS CS spol. s r.o.

Obdobná situace je i v dalších průmyslových podnicích. „Problém se ještě více prohloubí po skutečném nástupu nově technické revoluce zvané Industry 4.0 – tedy věku automatizace a robotizace, kdy bude zapotřebí vychovávat generaci, která bude nové stroje nejen obsluhovat, ale také servisovat, zajišťovat údržbu a opravy,“ dodává Marta Rypplová, HR Manager ze společnosti BRUSH SEM s.r.o.

Kvalitní zaměstnavatelé v dnešní době aktivně spolupracují s učilišti a středními školami a snaží se vychovávat si budoucí pracovníky. Jenže i žáků technických oborů je málo. „Z našeho pohledu je problém v motivaci ke studiu na školách technického zaměření. Technické obory jsou málo propagované, a ačkoli je po absolventech velká poptávka, zájem z řad studentů o tyto obory je dlouhodobě nízký. Snažíme se všemožně propagovat naši firmu a nabízet možnosti uplatnění a v těchto aktivitách budeme pokračovat i v budoucnu. Školy pořádají Dny otevřených dveří a podobné akce, nicméně zatím se situace nemění,“ vysvětluje Lubor Šabacký.

„Je třeba změnit obecné vnímání lidí toho, kdo je ve společnosti vážený a ceněný. Po roce 1989 jsme vytvořili v lidech přesvědčení, že společensky přijatelný je pouze vysokoškolák, nejlépe právník, sociolog apod. To bychom se měli snažit změnit, znovu dát vážnost práci s vysokou přidanou hodnotou, technologicky vyspělým výrobám,“ konstatuje Marta Rypplová.

IMG 20181009 094649 HDR

Přilákat mladé lidi k technickým oborům a nabídnout zájemcům možnost pracovního uplatnění. To je jeden z hlavních cílů putovní výstavy, kterou pořádá regionální kancelář Svazu průmyslu a dopravy ČR pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Josefa Bernarda. Existence úspěšných firem je pro region mimořádně důležitá, což potvrzuje starosta města Stříbra Karel Lukeš: „Jsme rádi, že mezi významné firmy regionu, jež se na výstavě budou prezentovat, patří i stříbrská firma RSF Elektronik, která podporuje život ve městě Stříbře i okolí nad rámec svých povinností.“

Firmy, které je možné na putovní výstavě vidět:
Alfmeier CZ s.r.o.
BORGERS CS spol. s r.o.
BRUSH SEM s.r.o.
COMTES FHT a.s.
Doosan Škoda Power s.r.o.
ETD TRANSFORMÁTORY a.s.
invelt - elektro s.r.o.
JTEKT Automotive Czech Plzen s.r.o.
OBZOR, výrobní družstvo, Plzeň
Plzeňská teplárenská, a.s.
RSF Elektronik spol. s r.o.
SWIETELSKY stavební s.r.o.
ŠKODA TRANSPORTATION a.s.
VALUE 4industry s.r.o.
VIZA AUTO CZ, s.r.o.

Tereza Řezníčková
/
kategorie Svaz v regionech
zpět