Olomoucké centrum aditivní výroby UPrint 3D zvyšuje šance českého průmyslu


3D tisk výrazně rozšiřuje možnosti výroby a výborně doplňuje tradiční technologie. Pomáhá nám vyrobit, co stávajícími postupy nebylo možné – často rychleji, dostupněji a při vyšší tvarové složitosti dílů i celých sestav. Zkušenosti centra UPrint 3D z Vědeckotechnického parku Univerzity Palackého potvrzují, že čeští konstruktéři a firmy dokážou velmi dobře využít také zakázkového 3D tisku, mají-li přístup ke všem důležitým technologiím pod jednou střechou.

UPrint3D je aktivní jak na poli propagace 3D tisku, tak i úspěšný při realizaci zajímavých 3D tiskových úloh. Zájem o tuto oblast prokázal nedávný zcela naplněný workshop konaný 23. 11. 2018, který pro velký zájem opakoval 29. ledna 2019.

Médii také proběhla zpráva o úspěchu UPrint3D v oblasti zubního lékařství. Podařilo se vyrobit modely zubů, na kterých se budou užit budoucí stomatologové. Více zde

Produkční a průmyslové 3D tiskárny si dnes (kromě prototypů) poradí i s funkčními a náhradními díly do náročných výrobních provozů, stávají se nenahraditelnou součástí Průmyslu 4.0. Konstruktérům zpřístupňují obrovské množství materiálů – od levných termoplastů a přesných pryskyřic přes odolné kompozity až po pevné a dobře obrobitelné kovy. Výrobní firmy dnes díky 3D tisku dokážou šetřit miliony korun ročně, investice do 3D tiskáren se jim vracejí nezřídka už v řádu týdnů a měsíců. Lokální digitální výroba jim umožňuje získat potřebný díl tam, kde jej potřebují, omezit složitou logistiku a nákladné skladování.

3D tisk jako služba profesionálům a firmám

Olomoucké centrum aditivní výroby UPrint 3D je od roku 2015 jedním z vůbec největších pracovišť svého druhu na Moravě. Nabízí nejen služby profesionálního 3D tisku, ale také přesného 3D skenování, poradenství a projektové podpory inovátorům a firmám napříč odvětvími. Díky bohatému technologickému zázemí i osobnímu přístupu k projektům se z centra UPrint 3D postupně stala první volba pro realizaci 3D tisku nejen pro zájemce z Hané, ale i z řady dalších koutů země s bohatou průmyslovou tradicí. Mezi zákazníky nechybí ani členské firmy SPČR reprezentující nejnáročnějších odvětví, jakým je třeba automobilový průmysl – HELLA AUTOTECHNIK, ALW INDUSTRY, KSK Precise Motion a další.

Podle Petra Kubečky z Vědeckotechnické parku UP je výhoda 3D tisku ve formě služby pro výrobní organizace zřejmá: „Společnosti hned nemusejí pořizovat drahé profesionální technologie, hledat na trhu chybějící specialisty na aditivní výrobu či se potýkat se zaváděním 3D tisku vlastními silami. Mohou se soustředit na to hlavní – tvůrčí práci. O realizaci jejich inovativních návrhů se postará centrum zakázkového 3D tisku.“

Profesionální technologie 3D tisku se rychle vyvíjejí, požadavky zákazníků z průmyslu a výroby rostou. I proto v Olomouci investovali do nových, moderních metod 3D tisku: „Od počátku jsme vynikali v malosériové výrobě, u tvarově unikátních dílů, 3D tisku prototypů. Díky přesnému 3D skenování třeba dokážeme replikovat kovové díly, ke kterým už po letech chybí výrobní dokumentace,“ připomíná Hana Kubičková, vedoucí centra UPrint 3D. „V průmyslu rychle roste poptávka nejen po přesných prototypech z pokročilých termoplastů, ale také po funkčních dílech z překvapivě odolných 3D tištěných kompozitů, které nahrazují i hliníkové obrobky. A my na ni umíme reagovat díky novým zařízením.“

Technologie na míru modernímu průmyslu

V centru UPrint 3D se rozhodli doplnit stávající zařízení pro tisk z kovů či pryskyřic a vsadili na stejné technologie, které nacházejí uplatnění také u firem provozujících špičkovou aditivní výrobu vlastními silami. Asi nejvýraznější jsou 3D tištěné kompozity, které v mnoha ohledech konkurují dílům vytištěným z kovů, avšak za zlomek jejich ceny. Unikátní průmyslová 3D tiskárna Markforged X7 například dokáže do Nylonu vkládat spojitá vlákna z karbonu, kevlaru či skelná vlákna tak, že výsledný díly dosahují unikátních mechanických vlastností. Tyto odolné součásti se pak uplatňují od montážních a upínacích přípravků přes čelisti robotizovaných výrobních linek až po plně funkční nebo náhradní díly do náročných provozů. V Olomouci přibyla také nová velkoformátová 3D tiskárna 3ntr A2, která zvládá precizní výrobu velkých a náročných výtisků z až tří průmyslových termoplastů současně, včetně pružných materiálů a rozpustných podpor pro tvarově složité díly.

„Výrobcům profesionálních 3D tiskáren, které dodáváme na český i středoevropský trh, se podařilo výrazně zvýšit spolehlivost a opakovatelnost 3D tisku. Konstruktér či technik se tak může spolehnout, že výsledný výrobek bude mít požadované vlastnosti a lze jej vytisknout v desítkách identických kopií,“ doplňuje Tomáš Soóky, spoluzakladatel české společnosti 3Dwiser, která nové 3D tiskové technologie a související služby dodává do centra UPrint 3D a mnoha českých i mezinárodních výrobních podniků zvučných jmen.

Dávno neplatí, že ty nejdostupnější zařízení pro profesionály – stolní 3D tiskárny – jsou pouhou hračkou nadšenců. Tato zařízení, tisknoucí ze strun termoplastů, najdete díky stále větší spolehlivosti a univerzálnosti jak na stolech konstruktérů, tak také u nejznámějších výrobců světa. Důkazem jsou třeba tiskárny Ultimaker sloužící přímo ve výrobním závodě automobilky Volkswagen Autoeuropa, kde šetří statisíce eur ročně při realizaci nástrojů, montážních a upínacích přípravků na míru (více na goo.gl/bdmbJR).

Aditivní výroba a lokální digitální výroba se stávají nedílnou součástí změn v průmyslové výrobě označovaných často jako Průmysl 4.0. 3D tisk zde hraje výraznou roli – od vývoje prototypů až po samotnou výrobu, kde zvyšuje efektivitu a mimo jiné snižuje riziko odstávky výroby v důsledku poruch. Díky využití 3D tisku k pohotové výrobě náhradních dílů například není nutné provozovat celé sklady rychle zastarávajících náhradních součástek, ale stačí pouze digitální databáze jejich 3D modelů.

„Ač neexistuje žádná univerzální metoda 3D tisku vhodná na vše – a s ohledem na různorodost materiálů i požadavků na díly zřejmě hned tak ani nebude – je třeba s aditivní výrobou v českém průmyslu a výrobě už napevno počítat. Kdo si chce uchovat či zvýšit konkurenceschopnost na trhu, tuto moderní metodu výroby již zavádí, či dávno rutinně využívá,“ uzavírá Tomáš Vít, propagátor a konzultant nasazení 3D tisku v praxi.
Lenka Dudková
/
kategorie Svaz v regionech
zpět