Tradiční značka Vítkovice je na novém startu

Městský soud v Praze rozhodl ve sledované kauze dlouholetého člena Svazu průmyslu Jana Světlíka a zrušil rozhodčí nález z roku 2015, podle něhož měl majitel tehdejší skupiny Vítkovice Holding Jan Světlík zaplatit 1,7 miliardy korun podnikateli Davidu Beranovi. Peníze měl Světlík vyplatit v rámci dlouholetého sporu o akcie Vítkovic. Rozsudek ještě není pravomocný.

„Rozhodnutí Městského soudu v Praze samozřejmě vítám, i když je prvoinstanční. Civilní soudy nicméně tímto opakovaně potvrdily, že se David Beran znovu a znovu domáhá něčeho, co mu nepatří. Od počátku považuji rozhodčí nález za podivný, připravený předem jen několik málo měsíců po podání rozhodčí žaloby,“ řekl Světlík.

Kořeny sporu se dají datují do roku 2002. Tehdy Beran od Světlíka koupil balík akcií Vítkovic. Součástí transakce bylo Světlíkovo překupní právo na tyto akcie v případě jejich budoucího prodeje. Beran se později rozhodl cenné papíry prodat skupině KKCG. Vznikly tak pochyby o platnosti smluv a vlastnictví akcií, které skončily v soudní úschově.

O takzvané Beranovy akcie se vedl letitý spor, který skončil v roce 2008 u rozhodčího soudu verdiktem ve prospěch Jana Světlíka. Ten platně odstoupil od někdejší kupní smlouvy, na základě které od něj David Beran akcie před mnoha lety kupoval. Obě strany si měly vrátit plnění ze smlouvy – tedy akcie proti kupní ceně, což se nakonec také stalo. Veškeré další nároky D. Berana rozhodci v roce 2008 zamítli.

Verdikt rozhodců z roku 2008 potvrdily Nejvyšší soud i Ústavní soud. Rozhodnutí arbitrů z roku 2008 nelze zvrátit. Jiní arbitři se přesto v roce 2015 na Beranův podnět k transakci vrátili a vykonstruovali údajnou povinnost Světlíka zaplatit Beranovi navíc, kromě původních zhruba 73 milionů korun s úroky, dalších 1,7 miliardy korun z titulu údajného bezdůvodného obohacení Jana Světlíka v souvislosti s uvedenými akciemi. Podobný nárok byl přitom v roce 2008 rozhodčím nálezem také zamítnut.

Druhý rozhodčí verdikt z roku 2015 Světlík a jeho právní zástupci ihned označili za protizákonný, nerespektující předchozí pravomocné rozhodnutí a vzniklý za podivných okolností. Následně Světlíkovi právní zástupci podali podnět orgánům činným v trestním řízení, aby se zabývaly konáním rozhodců.

Vítkovický holding mezitím musel projít rozsáhlými změnami. Jan Světlík si ve svém vlastnictví ponechal lahvárenskou skupinu Cylinders Holding.

Vnímáme toto prvoinstanční rozhodnutí pozitivně a věříme, že se jeden z tradičních členů Svazu opět nadechne k dobytí pozic, na které historicky patří.

kategorie Svaz v regionech
zpět