Jsme-li připraveni na blackout, nás jiné katastrofy moc nepřekvapí

V lednu se uskutečnila v sídle členské společnosti T-SOFT networkingová akce s tématem Blackout. IT společnost T-SOFT se zaměřuje na speciální informační systémy, integraci, bezpečnost. Cílem akce bylo účastníkům přiblížit krizovou situaci, kterou může být plošný výpadek elektrické energie a jako příklad posloužilo cvičení BLACKOUT 2014, které pořádal Magistrát hlavního města Prahy.

Úvodním blokem provázel předseda představenstva a spolumajitel firmy Jaroslav Pejčoch, jenž má zkušenosti z prověřování připravenosti institucí na krizové situace. Zúčastněným přiblížil ono cvičení, jemuž předcházela důkladná příprava – téma scénáře, sběr informací, unifikace zobrazování stavu a následovalo vyhodnocení zátěžového testu. „Bavíme se o možných důsledcích a jak se zachovat, abychom byli připraveni,“ upozornil v průběhu Jaroslav Pejčoch.

V dalším bloku si vzal slovo spolumajitel Michal Vaněček a přiblížil metodiku přípravy zátěžových testů a fungování softwarových nástrojů Practis a Situnet, které jsou vytvořeny právě pro jejich realizaci. „Přidanou hodnotou je zážitek a porozumění. Stručně řečeno: zjistíme – jak jsme na tom a co je třeba dělat, abychom na tom bhyli lépe,“ řekl o cvičení a následném vyhodnocení Jaroslav Pejčoch. V závěru akce se rozvinula plodná diskuze jak k výše zmíněnému příkladu cvičení BLACKOUT 2014, tak například ke kybernetickému útoku.

kategorie Svaz v regionech
zpět