Regionální zastoupení SP ČR Liberec v květnu uspořádalo pět Živých knihoven pro žáky posledních ročníků

Vzhledem k epidemiologické situaci proběhly Živé knihovny online formou. Po každé prezentaci firmy měli žáci možnost se zástupců společnosti ptát přes chat nebo prostřednictvím mikrofonu. Všichni účastníci apelovali na skoro tisícovku žáků, kteří se zúčastnili živých knihoven povolání, jak důležitá je správná volba budoucího povolání a znalost cizích jazyků, a aby byli připraveni se vzdělávat celý život.

Živá knihovna v Jabloneci nad Nisou proběhla ve dvou termínech. Žákům se představil kariérový poradce Úřad práce České republiky, z řad podniků prezentovala Preciosa a.s. povolání seřizovače, ABB s.r.o. konstruktéra a BENTELER ČR s.r.o. představil pozici a nutné dovednosti, aby mohl člověk vykonávat práci svářeče kovů.

V Hradci Králové se žákům odprezentovalo pět společností. Práci elektrikáře zaměřeného na silnoproud představila společnost ČEZ DISTRIBUCE, kariérového poradce, pracovníka dávek, právníka a další Úřad práce České republiky. Koncern MEDIS ukázal žákům povolání silničáře, zkušebního technika, projektanta, automechanika a jiných, AXIS a.s. potom svářeče kovů. Žáci nepřišli ani o práci všeobecné zdravotní sestry, kterou představila Fakultní nemocnice Hradec Králové.

V Jičíně nechyběla prezentace toho, co musí umět elektrikář silnoproud od ČEZ DISTRIBUCE. I zde Úřad práce České republiky představil práci kariérového poradce, pracovníka dávek, právníka. Společnost Seco Industries, s.r.o. ukázala, jaké dovednosti nesmí chybět programátorovi a obsluze CNC strojů a  Continental Automotive Czech Republic s.r.o. žákům přiblížil, jak vypadá pracovní náplň technika, konstruktéra.

I v posledním městě, v Náchodě, se představila ČEZ DISTRIBUCE se svým elektrikářem. Oblastní nemocnice Náchod, a. s. a Střední odborná škola sociální a zdravotnická-EA Náchod spojila síly, aby žákům přiblížila práci ošetřovatele či praktické sestru a sociální činnosti, Farmet a. s. prezentovala pozici skladníka/expedienta a Wikov MGI a.s. práci konstruktéra.

kategorie Svaz v regionech
zpět