Z garáže k vědecko-výzkumnému centru

Představujeme majitele společnosti SHM a spolumajitele PIVOT Pavla Holubáře a Mojmíra Jílka.

otevření výzkumného centraMojmír Jílek a Pavel Holubář (zleva) při slavnostním otevření svého výzkumného a vývojového centra
Foto: archiv SHM

Příběh těchto dvou pánů je úžasný v tom, že z garážových počátků se jim podařilo vytvořit společnost, která je dnes světovou špičkou v oboru přípravy PVD povlaků pro různé průmyslové aplikace a která využívá vlastní patentované technologie z obou hlavních průmyslově využívaných technologií – odpařování pomocí nízkonapěťového oblouku a magnetronové naprašování.

Společnost SHM, jejíž historie se píše od roku 1991, dává společně s dceřinou společností PIVOT a SHM Slovakia práci více než 140 lidem, má stovky obchodních a odborných partnerů (mezi významnými odběrateli je například Pramet Tools s. r. o., Škoda Auto a. s., CKP Chrudim, a. s., PLATIT AG), její přístroje slouží ve 35 zemích světa a obrat počítá ve stamilionech.

Pavel Holubář a Mojmír Jílek vtiskli svému podniku jasnou firemní filosofii, v níž jde ruku v ruce orientace na zákazníka a jeho individuální potřeby, kvalita služeb, práce se zajímavými technologiemi, uspokojování životních potřeb všech zaměstnanců, vytváření pozitivního regionálního prostředí a slušnost v podnikatelské činnosti.

„Slušnost v podnikatelské činnosti musí být součástí naší kultury a nesmí být chápána jako slabost.“

Hlavní motto firmy SHM zní: „Slušnost v podnikatelské činnosti musí být součástí naší kultury a nesmí být chápána jako slabost.“ Že se nejedná o plané fráze, dokazuje společnost svým praktickým přístupem v oblasti společenské odpovědnosti. SHM například praktikuje dlouhodobou strategii podpory neziskových organizací. A svůj vztah k zaměstnancům ukázala v krizových letech, kdy ubylo zakázek. Místo propouštění překonala nepříznivé období investicemi do inovací, posilováním obchodních kontaktů a urychlením transferu výsledků vývoje do nabídky, čímž se připravila na růstové období. Za zmínku stojí i nadstandardní odměňování a udržování vysoké kvality pracovního prostředí.

Že zmíněná firemní filosofie vyplývá z přirozeného osobního přístupu obou pánů k životu, dokazuje i anketa níže.

Za dobu své existence firma SHM zaznamenala řadu úspěchů ve vývoji vlastních technologií, úspěšně řešila více než 20 projektů s národní i mezinárodní podporou, uplatnila přes 10 patentů nebo patentových přihlášek a drží světové prvenství v průmyslové přípravě tzv. nanokompozitních PVD povlaků a komerčních povlakovacích zařízení, která umožňují přípravu nanokompozitů.

Nové výzkumné a vývojové centrum

V loňském roce SHM otevřela ve svém areálu nové výzkumné a vývojové centrum, které nese jméno profesora Stana Vepřeka, který se svou odbornou angažovaností zasloužil o rozvoj firmy. Tímto krokem společnost vytvořila podmínky pro mladé vědce, kteří by se jinak do šumperského regionu nijak nehrnuli. Již nyní zde působí tým lidí se vzděláním z oborů fyzika plazmatu, programování, elektronika, strojírenské technologie a konstrukce. Kromě toho společnost spolupracuje při vývoji s vysokými školami, díky čemuž zde v praxi dochází k tolik diskutované a žádané prospěšné spolupráci firmy a vzdělávacích institucí.

Richard Koubek

ANKETA

Otázky:

  1. Čeho si vážíte na životě, který žijete?
  2. Kdo či co vás v životě inspiruje?
  3. Co vám dokáže spolehlivě vyčistit hlavu?
  4. Co byste si chtěli v životě zkusit/zažít?

Odpovědi:

Pavel Holubář

  1. Že ho žiji a jen neexistuji :-) Ta otázka je seriózně nezodpověditelná.
  2. Počínaje Mirkem Dušínem a Timurem (bez jeho party), snad všechny pozitivní příklady moudrých a skromných vynikajících osobností z různých oborů.
  3. Dobrá společnost blízkých lidí spojená s nějakou zajímavou aktivitou.
  4. Cestu do pravěku, tak jako kluci ze známého Zemanova filmu.

Mojmír Jílek

  1. Rodina, přátelé a zdraví.
  2. Béďa.
  3. 150 kilometrů na horském kole.
  4. Ještě jednu sametovou revoluci.
Presová Eva
/
kategorie Svaz v regionech
zpět