Ředitelství silnic Zlínského kraje testuje ve spolupráci s VUT gumoasfalt

Motoristé a obyvatelé Zlínského kraje se ještě letos dočkají nového silničního povrchu ve Fryštáku, který bude mít speciální vlastnosti. Zadavatelem stavby je členská firma SP ČR Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK).

Vrchní vrstva silničního povrchu bude tvořena 30 milimetrů silnou vrstvou z asfaltu modifikovaného pryžovým granulátem, přičemž předpokládané snížení hlučnosti bude o 2 až 3 dB, což je ekvivalent snížení rychlosti o 15 km/h, nebo snížení hustoty dopravy o polovinu.

Výrobky z pryžového granulátu jsou vyrobeny z recyklované pryže, která se získává recyklací starých, ojetých a nepotřebných pneumatik. Pryž tlumí nárazy, je tišší a šetrnější k podloží. Omezuje vydrolení spoje s asfaltem, je mrazuvzdorná a zdravotně nezávadná.

Materiál, z něhož jsou produkty vyrobeny, eliminuje nebezpečí poranění například při upadnutí, a to díky svým vynikajícím vlastnostem a daleko menší tvrdosti než je například u betonu. Má tři hlavní výhody:

  1. bezpečnost z důvodu přilnavého povrchu

  2. ekologičnost z důvodu snížení hluku

  3. ekonomičnost z důvodu méně spotřebovaného materiálu a tím i nižších nákladů.

Na vývoji této inovace se podíleli odborníci z Vysokého učení technického (VUT) v Brně. Jedná se tedy o jeden z dalších dílčích příspěvků k dnes diskutovaným transferům znalostí a vědomostí směrem k jejich komerčnímu a praktickému využití.

(kou)

Presová Eva
/
kategorie Svaz v regionech
zpět