Živnostník Kraje Vysočina montuje klimatizace, vítězná firma zase motory pro letadla

Nejlepší podnikatele v Kraji Vysočina spojuje technika. Živnostník roku navrhuje a montuje klimatizační technologie, vítězná firma První brněnská strojírna Velká Bíteš vyrábí motory pro letadla. Držitelé titulů Vodafone Firma roku a GE Money Bank Živnostník roku 2013 v Kraji Vysočina se o celorepublikový titul budou ucházet 4. prosince v Praze.

Vítězná firma První brněnská strojírna Velká Bíteš uspěla v konkurenci 246 společností. Tradice firmy sahá až do roku 1950. Věnuje se leteckému průmyslu, slévárenství a obrábění kovů. V jejím vlastním vývojovém středisku vznikl letecký motor, který První brněnská strojírna Velká Bíteš začíná s úspěchem prodávat do celého světa. Firma uspěla již v loňském roce, kdy se umístila na první příčce v celorepublikovém žebříčku.

„Opět se ukázalo, že je to obrovská firma, s obrovským zázemím a velkou starostí o zaměstnance. Nejvíce se nám na nich líbí snaha pracovat s mládeží, studenty, a zajistit si tak do budoucna kvalitní pracovní síly,“ uvedl k rozhodnutí poroty Kamil Urválek vedoucí osobní péče společnosti Vodafone Czech Republic.

Na druhém místě po dlouhém rozhodování poroty skončila firma Kamila Chocolates, která se zabývá výrobou čokoládových specialit podle starých českých receptur.

Bronz patří společnosti Vývoj, oděvní družstvo. „Líbí se mi, že firma funguje již velmi dlouho, má svou tradici, má mnoho zaměstnanců a neustále inovuje. Inovace přinášejí nejen v oboru svého podnikání, ale mají hodně propracovaný marketing,“ uvedl Martin Bernard, manažer obchodního týmu senior společnosti Seznam.cz.

Klimatizace, knihy a sklo

O živnostenský titul bojovalo 246 podnikatelů. „Rozhodnutí poroty vůbec nebylo jednoznačné. Každý z nás si cenil jiného živnostníka,“ uvedl Petr Lojka, regionální ředitel firemních center GE Money Bank.

První místo nakonec získal Stanislav Ježek, který navrhuje a montuje klimatizační technologie. Se svým podnikáním začínal v době, kdy klimatizace nebyla v České republice běžným produktem. Nyní zaměstnává deset lidí. „Řekl bych, že pan Ježek rozumí svému řemeslu a je přínosem pro kraj i pro místní ekonomiku. Přeju mu, aby se mu dál dařilo. Za 21 let své živnosti dokázal, že má určitě své místo na tomto trhu,“ řekl k prvnímu místu Dominik Los, manažer prodeje klíčovým zákazníkům společnosti ČEZ.

Druhý skončil knihař Bedřich Hloch. „Zaujalo mě, že je jeho podnikání zaměřeno na řemeslnou výrobu, se zájmem udržet ji i nadále. Nabízí široké spektrum služeb, snaží se neustále vyvíjet své podnikání dál a k tomu zaměstnává sedm lidí což na živnostníka není málo,“ řekl Petr Lojka z GE Money Bank.

Na třetí příčce se umístil Miloslav Dvořák, který podniká v oboru sklářství.

Ocenění v kategorii Vodafone Odpovědná firma roku 2013 Kraje Vysočina získala společnost MHA. Firma poskytuje zaměstnancům řadu benefitů, například bezúročné půjčky, sick days nebo pomoc v těžkých životních situacích. Realizuje finanční podporu soutěží o nejtalentovanějšího studenta či sportovce regionu a řady neziskových organizací ve svém okolí.

„V době krize firma diverzifikovala své podnikání a uvedla do provozu ekologicky koncipovaný Fabrika hotel, který je ojedinělým energeticky soběstačným komplexem. Stal se Stavbou roku v ČR za architektonické ztvárnění a ojedinělá technologická řešení vytápění a chlazení pomocí podzemních vrtů nebo rekuperace tepla,“ zdůvodnil volbu Kamil Urválek z Vodafonu.

Slavnostní vyhlášení celostátních vítězů soutěží Vodafone Firma roku 2013, GE Money Bank Živnostník roku 2013 i Vodafone Odpovědná firma roku 2013 proběhne 4. prosince v Praze. Zároveň bude vyhlášena celorepubliková kategorie GE Money Bank Inovátor roku 2013, která oceňuje inovace uvedené do praxe.

Více informací najdete na www.firmaroku.cz.

 

Vodafone Firma roku Kraje Vysočina 2013:

1. První brněnská strojírna Velká Bíteš, a. s.

2. KAMILA CHOCOLATES, s.r.o., Vyskytná nad Jihlavou

3. VÝVOJ, oděvní družstvo v Třešti, Třešť

GE Money Bank Živnostník roku Kraje Vysočina 2013:

1. Stanislav Ježek, Dolní Cerekev

2. Bedřich Hloch, Jihlava

3. Miloslav Dvořák, Horní Dubenky

Vodafone Odpovědná firma Kraje Vysočina 2013:

MHA, s.r.o., Humpolec

Presová Eva
/
kategorie Svaz v regionech
zpět