Soutěž o zlatou helmu firmy SIAD

Ukázková spolupráce školy a zaměstnavatelů - Cena Svazu průmyslu a dopravy ČR : ocenění nejúspěšnější školy. .

Dne 25.3.2014 se v areálu SŠT Most konal již 2. ročník soutěže ve svařování pro žáky středních technických učilišť a škol. Z původně lokální soutěže, které se loni zúčastnilo 15 škol, narostla letošní účast o více než 100% na 32 vzdělávacích institucí a to napříč celou republikou.

Soutěž byla rozdělena do 3 částí, kdy každá skupina svařovala jinou metodou. Žáci však neprokazovali pouze technické, reálné a praktické dovednosti, avšak museli obstát i v písemném testu, který zabíral 50% jejich určeného času.

Celé toto klání by nemohlo vzniknout bez ukázkové spolupráce školy a zaměstnavatelů. Vedoucí soutěže, zástupce SŠT Most, pan Baláž, dokázal domluvit jak záštitu Svazu průmyslu a dopravy ČR, podporu kanceláře europoslance JUDr. Richarda Falbra a osobní návštěvu Hejtmana kraje, pana Oldřicha Bubeníčka, tak zapojení firem SIAD, Fronius a Bilfinger. Tyto společnosti se podělily i o náklady spojené se soutěží.

Svařování pro více než 50 lidí není levná záležitost.

Průběh soutěže byl plynulý, žáci, kteří zrovna nesoutěžili, měli možnost prohlídky areálu školy, včetně možnosti svařovat na vypůjčeném trenažeru. Tuto možnost využili i mnozí učitelé, doprovod i hosté a partneři. Celkově byla organizace na vysoké úrovni a všichni vyučující, zapojeni z pořádající SŠT Most, se ochotně věnovali návštěvníkům. Pro zástupce partnerů soutěže a krajského úřadu zde byla možnost seznámení se s aktuální problematikou na poli učňovského školství a prostor pro neformální diskuzi.

Vyhlášení výsledků se nakonec trochu protáhlo, avšak mottem soutěže bylo: „Každý má nárok na cenu.“ Samozřejmě, že čím lepší umístění, tím vyšší odměna. Takže všech 52 soutěžících si odneslo alespoň nějakou památku na tento soutěžní den. Absolutní vítěz navíc obdržel zlatou svářečskou kuklu, vítězové dílčích kategorií obdrželi také kukly, avšak nikoliv již zlaté.

Posledním aktem, který se držel v utajení, bylo ocenění nejúspěšnější školy. „Cena Svazu průmyslu a dopravy ČR“, která byla kompletně vyhotovena učni SŠT v Mostě, nakonec připadla SOŠ a SOU Vlašim. Po ukončení této soutěže z úst pana Hejtmana nám nezbývá, než se těšit na další ročník.

 

cenyaaa   soutezici aa

 

 

 

 

Růžena Hejná
/
kategorie Svaz v regionech
zpět