Komise předložila návrhy na komplexní reformu celní unie EU

Jedná se o nejambicióznější a nejkomplexnější reformu celní unie EU od jejího založení v roce 1968.

 

Komise dnes zveřejnila revizi Celního kodexu Unie (UCC). Komise podle očekávání navrhuje zřídit nový Celní orgán EU (EU Customs Authority), který bude dohlížet na Centrum celních údajů EU (EU Customs Data Hub), jež bude fungovat jako motor nového systému. Postupem času nahradí datové centrum stávající celní IT infrastrukturu v členských státech EU.

Nový úřad má za cíl rovněž zlepšit přístup EU k řízení rizik a celním kontrolám a celkové zjednodušení spojené administrativy. V tomto smyslu reforma navrhuje vytvoření statusu "Trust and Check" důvěryhodného obchodníka. Bude se jednat o něco formu posíleného oprávněného hospodářského subjektu (strengthened Authorised Economic Operator / AEO++), který bude moci propouštět své zboží do oběhu v EU bez jakéhokoli aktivního zásahu celních orgánů.

Komise rovněž navrhuje modernější přístup k elektronickému obchodu, který by zrušil současnou prahovou hodnotu, podle níž je zboží v hodnotě nižší než 150 EUR osvobozeno od cla.

Komise nyní zašle legislativní návrhy Evropskému parlamentu a Radě Evropské unie k jednání v rámci trialogu a k dosažení dohody.

Timeline

Tento návrh reformy UCC budeme analyzovat a v příštích týdnech k němu spolu v rámci BE zaujmeme společné stanovisko. 

Všechny příslušné dokumenty najdete na tomto odkazu. A tisková zpráva je k dispozici zde.

 

Mikuláš Nozar
/
kategorie EU infoservis
zpět