Kosovo vystaví solární elektrárnu s napojením na akumulátory pro ukládání elektrické energie

Dovolujeme si Vám předat informaci z MZV týkajícíc se plánovaného projektu Kosova na výstavbu solární elektrárny, která částečně přispěje k řešení problému znečištěného ovzduší v Prištině.

Projekt bude financován s podporou mezinárodního společenství. 

Projekt výstavby solární elektrárny o výkonu 100 MW nazvaný Solar4Kosovo v hodnotě 64 mil. EUR bude financován s podporou EU, Evropské banky pro obnovu a rozvoj a německé banky KfW. Před samotnou výstavbou solární elektrárny bude provedena revitalizace skládek popela z elektráren, které se nachází v okolí tepelné elektrárny Kosovo A. Zemní práce a výstavbu vnitřních komunikací solární elektrárny provede kosovská společnost Kosovo Energy Corporation. Po revitalizaci bude na upravené ploše o rozloze 150 hektarů vystavěna zmíněná solární elektrárna.

Na projekt solární elektrárny naváže výstavba systému ukládání nevyužité energie do akumulátorů. I tento projekt bude financován s podporou mezinárodního společenství. Energie z akumulátorů bude využita pro ústřední vytápění bytů během zimních období. Nové zdroje elektrické energie zajistí přístup k systému centrálního vytápění pro zhruba 38 000 občanů, který nahradí individuální topné systémy a zároveň přispěje k částečnému řešení problému znečištěného ovzduší v Prištině. Solární elektrárna s napojením na akumulátory tak podpoří energetickou transformaci a další iniciativy udržitelného rozvoje Kosova.

Pro české firmy, které se zabývají solární energetikou, se tak v Kosovu naskýtá příležitost spolupracovat na jednom z nejmodernějších energetických projektů na západním Balkáně. Případní zájemci o více informací mohou kontaktovat obchodní oddělení Velvyslanectví ČR v Přištině.

Eliška Ďomin
/
kategorie Informace z teritoria
zpět