Historicky první summit vedoucích představitelů členských států EU a ASEAN

Sdružení ASEAN je po USA a Číně třetím největším obchodním partnerem EU mimo Evropu.

Na summitu EU a ASEAN vedoucí předstaitelé obou stran ve společném prohlášení vyjádřili odhodlání pokračovat v intenzivní hospodářské spolupráci a podporovat udržitelný a inkluzivní obchod a investice. Potvrdili svou podporu zachování a posílení otevřeného, svobodného, inkluzivního, nediskriminačního, transparentního a na pravidlech založeného mnohostranného obchodního systému, jehož jádrem je Světová obchodní organizace. Dlouhodobým cílem je budoucí dohoda o volném obchodu mezi EU a ASEAN je společným dlouhodobým cílem.

Mezi hlavní témata summitu patřily tyto oblasti:

  • mír a bezpečnost
  • konektivita a přechod na digitální technologie
  • přechod na čistou a spravedlivou energii
  • hospodářská spolupráce a obchod
  • udržitelný rozvoj, změna klimatu a energetika
  • pandemie COVID-19
  • regionální a mezinárodní otázky

Většině z těchto témat se odborníci v jednotlivých sekcích Svazu dlouhodobě věnují a prostřednictvím naší stále delegátky Jany Hartman Radové a členství v BusinessEurope je náš hlas slyšet přímo v Bruselu. 

K summitu se také vyjádřil také Generální ředitel BusinessEurope Markus J. Beyrer: "Indopacifický region je z geostrategického a ekonomického hlediska stále důležitější. Evropská unie musí zintenzivnit své úsilí, aby se podařilo dotáhnout do konce probíhající jednání s Indonésií a oživit jednání s Malajsií, Filipínami a Thajskem. Vzhledem k tomu, že v současné době nepřipadá v úvahu prosazování meziregionálního přístupu, jsou obchodní dohody s jednotlivými zeměmi ASEAN naší nejlepší šancí, jak harmonizovat pravidla a podpořit další integraci trhu, a to na základě dohod, které jsme již uzavřeli se Singapurem a Vietnamem."

 

Mikuláš Nozar
/
kategorie Obchodní politika
zpět