Otevření nových trhů jako cesta k evropské prosperitě

BusinessEurope ve spolupráci se SP ČR a dalšími evropskými byznysovými asociacemi připravila naléhavý dopis pro vrcholné představitele EU.

Význam obchodních partnerství EU se dostává do popředí i v souvislosti s krizemi poslední doby, ať už to byla pandemie covid-19, narušení dodavatelských řetězců nebo nezákonná ruská válka proti Ukrajině a s ní související raketový nárůst cen za energie. Spolu s BusinessEurope se domníváme se, že zvýšení diverzifikace prostřednictvím nových dohod o volném obchodu by bylo jedním z klíčových opatření ke zlepšení situace evropských firem a řešení mnoha současných problémů. To platí jak pro dovoz, tak pro vývoz, protože se jedná o napojení na nové trhy, kde je mnoho ekonomických příležitostí a jejichž poptávka roste. Tyto kroky jsou také nutné kvůli rostoucí nejistotě ohledně Číny a Spojeného království a dopadům války na Ukrajině. Dokonce i ve vztahu k USA způsobila nedávná nová legislativa třenice, zatímco minulé spory nebyly zcela vyřešeny, přičemž existuje riziko, že se napětí může znovu rozhořet navzdory pozitivnějším vztahům mezi EU a USA v posledních letech.

Dohody o volném obchodu znamenají otevření příležitostí pro obchod a investice a budování mostů, které jsou důležité jak z širších strategických, tak z ekonomických důvodů. Rok 2023 tak musí být rokem, kdy obchodní dohody mezi EU a Mexikem, Chile a Novým Zélandem spatří světlo světa. Dohoda s Mercosurem, největším a nejchráněnějším trhem, který kdy dohodu s EU sjednal, by byla pro Evropskou unii nejdůležitější a je třeba, aby došlo k pokroku na cestě k jejímu přijetí.

Rádi se s vámi podělíme o dopisy podepsané prezidentem BusinessEurope Fredrikem Perssonem a generálním ředitelem Markusem Beyrerem, které jsme v této záležitosti zaslali předsedkyni Komise Ursule von der Leyenové a předsedovi Evropské rady Charlesi Michelovi

 euro

kategorie Obchodní politika
zpět