Reforma celního kodexu Unie - stanovisko BusinessEurope

Celní politika hraje významnou roli v konkurenceschopnosti evropských podniků a zajištění správné rovnováhy mezi obchodními kontrolami a usnadněním legálního obchodu. K tématu přínášíme stanovisko BusinessEurope, na kterém se Svaz průmyslu podílel. 

Celní orgány EU jsou vystaveny rostoucímu tlaku, který je způsoben obrovským objemem elektronického obchodu a stále rostoucími nefinančními opatřeními. Reforma celního kodexu Unie (UCC) je proto naléhavější než kdy jindy. BusinessEurope tuto reformu, která je nezbytně nutná, plně podporuje. Naléhavě proto vyzýváme Komisi, aby pracovala na ještě kratším časovém rámci provádění, než jaký předpokládá její návrh reformy, a to za předpokladu, že podniky dostanou alespoň 18 měsíců času na přípravu. Pravidelné konzultace s podniky a pilotní testování budou klíčovými požadavky, které zajistí, že podniky budou na úspěšnou implementaci včas připraveny.

BusinessEurope již několik let požaduje zavedení zjednodušení pro oprávněné hospodářské subjekty, včetně sebehodnocení. Program Důvěryhodný a prověřený obchodník (The Trust & Checked trader program) by měl být plánován v mnohem kratším časovém horizontu. Dříve než bude program zaveden, měla by být pro hospodářské subjekty, které mají v současné době status oprávněného hospodářského subjektu, zavedena reálná zjednodušení a usnadnění obchodu, včetně sebehodnocení.

Reforma UCC by měla počítat s využitím nejnovějších dostupných technologií, jako je umělá inteligence, pro zjednodušení cel a usnadnění obchodu. Bezpečnost údajů, zejména citlivých obchodních informací, by měla být klíčovou prioritou celního datového centra EU.

Celní úřad EU by neměl pro podniky znamenat další vrstvu byrokracie. Mnoho důležitých detailů budoucí UCC bude definováno prostřednictvím aktů v přenesené pravomoci a prováděcích aktů. Je proto velmi důležité, aby Evropská komise využila odborné znalosti podniků, tyto detaily správně vyladila a byla v neustálém zapojení s podniky. Měl by být navázán pravidelný strukturovaný/formalizovaný dialog a měly by být vedeny příslušné konzultace s podniky, např. prostřednictvím kontaktní skupiny pro obchod GŘ TAXUD.

O reformě UCC jsme více psali zde

 

Mikuláš Nozar
/
kategorie Obchodní politika
zpět