EU umožňuje koordinované kontroly vývozu sestavováním národních seznamů

Evropská komise zvyšuje úsilí, aby se citlivé technologie nedostaly do nesprávných rukou, a připravuje půdu pro posílení koordinace kontrol vývozu na úrovni EU.

Nové "autonomní" kontroly na úrovni EU byly umožněny zveřejněním první kompilace vnitrostátních seznamů členských států EU pro kontrolu vývozu dne 20. října 2023. Tento seznam znamená, že členské státy nyní mohou ukládat požadavky na povolení vývozu položek uvedených na kontrolních seznamech jiných členských států, pokud jsou tyto položky zahrnuty ve vlastním souhrnu Komise.

Tento první seznam zahrnuje nizozemské kontroly strojů na výrobu polovodičů, jakož i španělské kontroly kvantové výpočetní techniky, aditivní výroby a dalších nových technologií. Zveřejnění otevírá dveře dalším členským státům, aby koordinovaly své kroky v oblasti kontroly vývozu v době zvýšeného povědomí o zásadních bezpečnostních obavách.

Soubor bude aktualizován vždy, když členské státy oznámí Komisi nová nebo pozměněná vnitrostátní opatření pro kontrolu vývozu.

Sestavení národních kontrolních seznamů, kterým se zavádí režim Unie pro kontrolu vývozu, zprostředkování, technické pomoci, tranzitu a přepravy zboží dvojího užití, je k dispozici zde

 

Mikuláš Nozar
/
kategorie Obchodní politika
zpět