EU a Keňa podepsaly Dohodu o hospodářském partnerství

Cílem je podpořit dvoustranný obchod se zbožím, zvýšit investiční toky a přispět k udržitelnému hospodářskému růstu.

 

EU a Keňa se dohodly na nové Dohodě o hospodářském partnerství (EPA) v červnu, Rada EU ji schválila 12. prosince. EU je pro Keňu první exportní destinací a druhým největším obchodním partnerem. V roce 2022 činil objem dvoustranného obchodu celkem 3,3 miliardy EUR, což je o 27 % více než v roce 2018. Obchodní deficit je na straně Keni. I obchodní bilance Keni s ČR je v prospěch ČR, a to díky exportu českého obranného průmyslu. Mezi hlavní vývozní položky ČR do Keni patří zařízení pro automatizované zpracování dat a zemědělské stroje. 

Dohoda přinese v oblastech:

Přístup na trh

  • Okamžitý bezcelní/bezkvótový přístup pro veškerý keňský vývoz do EU.
  • Keňa liberalizuje 82,6 % dovozu z EU.
  • Většina zbývajícího dovozu bude liberalizována postupně po dobu 15 let.
  • Z keňské liberalizace jsou vyloučeny různé citlivé výrobky: některé zemědělské produkty, víno/lihoviny, chemikálie, plasty, papír na bázi dřeva, textil a oděvy, obuv, keramické výrobky, sklo, výrobky z obecných kovů a vozidla.
  • Zákaz neodůvodněných nebo diskriminačních omezení dovozu a vývozu.
  • Nařízení o přístupu na trh bude dočasně platit po dobu aktualizace původních recipročních pravidel původu (protokol z roku 2014). K tomu dojde nejpozději do pěti let od provedení dohody o hospodářském partnerství.

Udržitelnost

  • Dohoda o hospodářském partnerství obsahuje kapitolu o udržitelném rozvoji zemědělství, včetně opatření týkajících se zabezpečení potravin, rozvoje venkova atd.
  • EU se zdrží uplatňování vývozních subvencí na zemědělské/potravinářské produkty - a to i v době krize na trhu.
  • EPA obsahuje závazná ustanovení týkající se pracovních norem, změny klimatu a biologické rozmanitosti, rovnosti žen a mužů atd.

Evropský parlament by měl dohodu schválit 26. února 2024. Poté strany dohodu o hospodářském partnerství podepíší a bude možné ji (prozatímně) uplatňovat.

Čeští podnikatelé na misi Svazu průmyslu a dopravy do Afriky Keňu spolu s dalšími zeměmi navštívili. "Keňu totiž vidíme jako zemi, která má pro české firmy obrovské příležitosti. Den byznysových mítinků v Nairobi jasně ukázal, že Keňa je zemí s jedním z největších obchodních potenciálů na této cestě,“ prohlásil Jan Rafaj, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

 

Mikuláš Nozar
/
kategorie Obchodní politika
zpět