Ratifikace dohod mezi EU a Chile a EU a Keňou

 S potěšením oznamujeme, že i díky iniciativě Svazu průmyslu se podařilo dosáhnout pokroku v oblasti obchodní politiky EU. Evropský parlament vyslovil souhlas s ratifikací dohody o hospodářském partnerství mezi EU a Keňou a pokročilé rámcové dohody a prozatímní obchodní dohody s Chile. Věříme, že tyto dohody přinesou nové obchodní a investiční příležitosti a zároveň vytvoří kvalitní pracovní místa v EU i v partnerských zemích. Svaz průmyslu je s českými europoslanci v pravidelném kontaktu a informujeme je o prioritách českého byznysu.

Tyto dohody ukazují, že EU je schopna navázat spolupráci s partnery po celém světě a budovat pevnější a vzájemně prospěšné vztahy. V současném geopolitickém kontextu s rostoucím napětím zůstává EU stabilním partnerem, který nabízí udržitelný model hospodářského rozvoje. Pro české firmy tyto dohody znamenají nové možnosti diverzifikace trhů pro vývoz i dovoz, zmírňování rizik a budování odolnějších hodnotových řetězců. To je zvláště důležité v případě kritických surovin, které jsou zásadní pro podporu ekologické a digitální transformace a především evropské konkurenceschopnosti. 

Obchodní politika EU založená na pravidlech a partnerstvích je pro českou exportně orientovanou ekonomiku zásadní. Strategická autonomie totiž není možná bez otevřenosti. Na tom jsme se shodli jak s partnery v regionu v rámci iniciativy CEEI, tak na úrovni evropské v rámci konfederace BusinessEurope. Posun s Chile a Keňou vítáme, ale zároveň upozorňujeme, že je nutné pokročit také ve vyjednávání s oblastí Mercosur, Mexikem, Austrálií, Indií a zeměmi ASEAN. O posunech ve vyjednávání a přínosech pro české podniky Vás budeme i nadále informovat. 

Evropský parlament přijal pokročilou rámcovou dohodu mezi EU a Chile 358 hlasy pro, 147 proti a 45 se zdrželo hlasování, zatímco prozatímní obchodní dohoda byla schválena 376 hlasy pro, 114 proti a 56 se zdrželo hlasování. Evropský parlament rovněž schválil dohodu o hospodářském partnerství mezi EU a Keňou, a to 366 hlasy pro, 86 proti a 56 se zdrželo hlasování.

Mikuláš Nozar
/
kategorie Obchodní politika
zpět