Stanovisko k návrhu Kapitálového posílení Exportní garanční a pojišťovací společnosti, a.s. za účelem pojištění vývozních úvěrových rizik na Ukrajinu

Firmy již skoro rok volají po obnovení pojištění vývozních rizik na Ukrajinu.

Svaz průmyslu oceňuje, že vláda chystá prostřednictvím EGAP nabídnout pojištění rizik spojených s exportem na Ukrajinu. Pojištění totiž nabízejí okolní státy (Německo, Polsko, Slovensko) včetně mnoha dalších členských států EU a Velké Británie. Čeští exportéři, kteří mají zájem o účast v následné poválečné obnově a rekonstrukci země (z našeho letošního průzkumu mezi firmami více než 60% dotázaných firem), tak byli doposud v konkurenční nevýhodě oproti vývozcům z dalších zemí.

Co možná nejrychlejší spuštění programu vítáme, ale celková pojistná kapacita ve výši 14,28 mil. EUR je ale 17x méně než nabízí např. Polsko. Další evropské ECA (Dánsko, Itálie, atd.) nabízejí objemy i 70x větší. Celkové prostředky bude nutné navýšit, stejně jako maximální objem pojištění jednoho případu (nyní ve výši max 3 mil EUR), protože ze strany firem víme, že v případě nabídky vhodného pojištění rizik ze strany státu mohou sjednat dodávky v násobně vyšších objemech, a to až 45 mil EUR.

Celé stanovisko SP ČR je k dispozici zde

Mikuláš Nozar