Průmysl za říjen vzrostl, kondice celého odvětví ale není moc příznivá

Průmyslová produkce v říjnu meziročně reálně vzrostla o 1,9 %, samotný zpracovatelský průmysl o 2,1 %. Celková čísla ale významně ovlivnila nízká srovnávací základna ve výrobě automobilů v minulém roce. K růstu přispěl také výkyv v jinak volatilní výrobě ostatních dopravních prostředků a pozitivní výsledky u výroby a rozvodu elektřiny a tepla. Většina sledovaných odvětví nicméně poklesla.

„Letošní výsledky v jednotlivých měsících se velmi špatně posuzují vzhledem k výkyvům srovnávací základny, a to zejména v sektoru automotive. Již několik měsíců v řadě ale vidíme, že většina odvětví klesá a průmyslová produkce celkově letos stagnuje. Významnější poklesy v průběhu celého letošního roku vidíme u energeticky náročných sektorů. Ani hodnota zakázek či očekávání firem ohledně zakázek pro poslední čtvrtletí z našich šetření bohužel neukazují, že by konec roku dokázal tento trend obrátit,“ komentuje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politicky a hlavní ekonom SP ČR.

České firmy se po třech složitých letech nyní musí vypořádat s dopady předešlých inflačních tlaků, slabou poptávkou či s vysokými cenami energie v mezinárodním porovnávání. „Firmám nepomohla ani některá konsolidační opatření státu. Přetrvávají vyšší inflační očekávání a má dojít ke zvýšení poplatků za regulované složky ceny elektřiny. Česká ekonomika jako celek uvízla v pasti hospodářské stagnace a pozitivnější výhled se odsouvá. Více než kdy jindy je tedy nutné, aby byly stát učiněny také prorůstová opatření. Firmy již dlouho upozorňují na nutnost snížení administrativní zátěže podnikání, zrychlení povolovacích procesů nebo odstranění byrokratických překážek při náboru zahraničních pracovníků,“ dodává Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politicky SP ČR.

kategorie Z hospodářské politiky
zpět