Výsledky šetření SP ČR a ČNB za 4. čtvrtletí 2021

Připravili jsme výsledky společného šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR, které provádí společně s Českou národní bankou. Jde o výsledky za 4. čtvrtletí 2021.

Po historicky nejvyšším covidovém poklesu ekonomiky v roce 2020 byl rok 2021 ve znamení oživení. V druhé polovině roku 2021 vidíme ale určitou stagnaci růstu, byť s indikátory, které v závěru roku 2021 naznačují zlepšení ekonomické nálady a šanci na mírné meziroční zrychlení post-covidového oživení v letošním roce

Vnímání domácí i zahraniční poptávky je pozitivní a stabilizovalo se na mírně příznivější úrovni. Pozitivní očekávání převažuje rovněž v oblasti zakázek, což se týká spíše delšího horizontu. Pro nejbližší měsíce žádnou výraznější změnu v tempu firmy nečekaly. Rovněž investice jsou i přes rizika stále s pozitivním výhledem.

Ovšem značný nárůst je v oblasti očekávaného vývoje cen vstupů a výstupů, který dynamicky reaguje na nárůst inflačních tlaků a cenového vývoje z konce roku 2021. V loňském roce se snažily firmy skrze řadu opatření či na úkor marží absorbovat nárůsty cen vstupů, letos již ale musí vysoké ceny častěji do svých výstupů promítat. Očekávání dle šetření pro ceny výstupů nefinančních podniků se poprvé za dobu šetření dostaly na dvoucifernou úroveň. Firmy dle našeho šetření vnímají jako velmi limitující vysoké ceny materiálů, surovin a rovněž rostoucí ceny energií.

Celé šetření je ke stažení zde.

kategorie Ankety
zpět