Výsledky šetření SP ČR a ČNB za 1. čtvrtletí 2022

Připravili jsme komentář k výsledkům společného šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR, které provádí společně s Českou národní bankou. Jde o výsledky za 1. čtvrtletí 2022.

Po historicky nejvyšším covidovém poklesu ekonomiky v roce 2020 byl rok 2021 ve znamení mírného oživení. Vyhlídky na letošní rok naznačovaly další zlepšení ekonomické nálady, ale v důsledku vypuknutí války na Ukrajině se optimismus opět snížil.

Vnímání domácí i zahraniční poptávky za první čtvrtletí se pohybuje na vyrovnaných, takřka stagnujících úrovních s mírným zhoršením oproti závěru loňského roku. Očekávání zakázek zůstalo mírně pozitivní, nicméně se také zhoršilo oproti předchozím čtvrtletím, kdy se čekalo znatelnější oživení. Odpovědi respondentů tedy potvrzují, že hlavní obavy nejsou na straně aktuální či očekávané poptávky.

Výraznější obavy lze pozorovat v oblasti cenového vývoje. Podnikatelé predikují déletrvající růst celkových cen vysoko nad inflačním cílem a značný, dvouciferný nárůst je v oblasti očekávaného vývoje cen vstupů a výstupů, který dynamicky reaguje na vzedmutí inflačních tlaků během koronavirové krize a taktéž po vypuknutí války na Ukrajině. V loňském roce se firmy ještě snažily skrze řadu opatření a v některých případech i na úkor marží absorbovat nárůsty cen vstupů, letos již ale musí vysoké ceny častěji do svých výstupů promítat. Ostatně právě nárůst cen materiálů či surovin a rovněž ceny energie vnímají jako velmi limitující pro svůj další rozvoj.

Celé šetření je ke stažení zde.
kategorie Ankety
zpět