Česko letos na hraně stagnace a recese, oživení přijde později

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) zveřejnil podzimní predikci vývoje ekonomiky v letošním a v příštím roce. Na základě aktuálních dat, průzkumů a informací od firem snížil predikci meziročního vývoje reálného HDP ČR pro letošní rok na mírný pokles – 0,3 %. Příští rok by ekonomika měla růst kolem 2,6 %. Ačkoliv se v příštím roce očekává mírné oživení, bude zřejmě nižší oproti původním odhadům na jaře.

Podzimní ekonomický výhled zveřejnila také konfederace evropských zaměstnavatelských organizací BusinessEurope, která letos v Evropské unii očekává stagnaci okolo 0,7 % HDP a příští rok mírné oživení s růstem kolem 1,4 % HDP. Svaz se na této predikci jako člen BusinessEurope podílel. Více si o ní přečtěte zde.

„Vývoj v letošním roce posouvá optimistická očekávání více do budoucna. S nepříliš příznivými dosavadními výsledky letošního roku včetně poklesu HDP ve 3. čtvrtletí stoupá riziko propadu celoročního ekonomického výkonu, přestože dosavadní predikce naznačovaly možnost kladné nuly. Aktuální čísla a dosavadní ekonomický výkon ukazují, že Česko letos v podstatě uvízlo na hraně stagnace a mírné recese. ČR je zároveň jedna z mála zemí v EU, která dosud nedokázala překonat předcovidovou úroveň. Možný restart tuzemské ekonomiky komplikují například dopady předešlých inflačních tlaků a zejména vysoké ceny energie, které se propisují i do nižší spotřeby. Většina průmyslových odvětví se již měsíce potýká s úbytkem zakázek,“ shrnuje Bohuslav Čížek, hlavní ekonom a ředitel Sekce hospodářské politiky SP ČR.

Celý dokument predikce s detailně popsanými východisky a faktory, ze kterých vycházíme, naleznete zde.

Tabulka – shrnutí vybraných základních ukazatelů

Ukazatel (stálé ceny[1], y/y, %)

2023

2024

Růst HDP

 -0,3

2,6

Spotřeba domácností

-3,5

2,8

Vládní výdaje

2,2

1,5

Investice do hrubého fixního kapitálu

2,2

4

Export

2,4

1,7

Import

0

1,5

Průmyslová produkce

-0,1

2

Míra inflace (CPI, roční průměr)

11

3,4

 

[1] Nevztahuje se logicky na ukazatel míra inflace

kategorie Ekonomika v číslech
zpět