Míra spotřebitelské inflace dosáhla v lednu běžnějších hodnot

Spotřebitelské ceny v lednu meziročně vzrostly o 2,3 % (v prosinci o 6,9 %), meziměsíčně pak o 1,5 %. Meziměsíční dynamika byla ovlivněna mj. i efektem tzv. novoročního přecenění a to především v oddíle bydlení. Celková čísla však po letech skokového zdražování v řadě oblastí ukazují na návrat k běžnějšímu stavu růstu cen.

„Čísla o nižší míře inflace vnímáme pozitivně z hlediska dlouhodobé cenové stability. Výsledky ukazují, že inflační tlaky ustupují a po letech dvouciferné meziroční inflace se letos můžeme přiblížit k hodnotám v rámci cílového inflačního pásma. Jedním z významných důvodů nižší míry inflace je ale bohužel i slabší poptávka. Ve struktuře výsledků je vidět, že rostly například ceny elektřiny. Vysoké ceny energie v posledních letech ukrajovaly z rozpočtu nejen domácnostem, ale jsou nadále často výrazným problémem pro firmy. Zejména energeticky náročné firmy stále obtížněji v cenových podmínkách ČR konkurují zahraničním výrobám. Řada podniků se musí vypořádat s předešlým zdražováním elektřiny či zemního plynu, ale také například s pokračujícím růstem mzdových nákladů, které nemohou vždy promítat do cen produkce kvůli nízké koupěschopnosti odběratelů,“ komentuje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky a hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Vzhledem k soustavnému poklesu inflačních tlaků včetně cen některých základních komodit (potraviny, kovy) a obecně slabšímu ekonomickému výstupu přikročila ČNB k postupnému snižování základních úrokových sazeb, které během posledního čtvrt roku zmírnila celkově o tři čtvrtě procentního bodu. Pro mnohé firmy jsou však stále nastaveny příliš vysoko a drahé výpůjční náklady mohou tlumit například nové investice. Věříme, že ČNB má prostor a bude pokračovat v rychlejším trendu snižování úrokových sazeb,“ doplňuje Milan Klempíř, ekonom-analytik Sekce hospodářské politiky SP ČR.

Nedávný komentář SP ČR k rozhodnutí ČNB o únorovém snížení úrokových sazeb najdete zde.

kategorie Ekonomika v číslech
zpět