Průmysl se na začátku nového roku nerozběhl

Průmyslová produkce byla v lednu meziročně reálně na stejné úrovni (100,0 %) jako v lednu 2023. Samotný zpracovatelský průmysl mírně vzrostl o 0,8 %. Přibližně polovina sledovaných odvětví meziročně zvýšila svůj výkon a přispěla tak k růstu. Zejména se jedná o automotive, chemický průmysl, výrobu elektrických zařízení nebo potravinářství. Druhá polovina sektorů ale naopak přispěla k poklesu, výraznější snížení tempa je nadále patrné u strojírenství, těžařství nebo v případě výroby nekovových minerálních výrobků. Příliš pozitivní není ani to, že v meziměsíčním pojetí průmysl jako celek poklesl o 2,3 %.

Podrobnější statistky zveřejněné ČSÚ naleznete zde.

Komentář SP ČR k výsledkům průmyslu za loňský rok si můžete přečíst zde.

„Průmysl se na začátku nového roku nerozběhl a ani lednové zakázky (pozn. meziroční pokles hodnoty nových zakázek v průmyslu 2,7 %) nenaznačují možnost významnějšího zrychlení v nejbližších měsících. Řada sektorů, zejména energeticky náročných, bojuje s dlouhodobějším poklesem produkce či zakázek, a to více než rok. Domácí i zahraniční poptávka na přelomu roku zůstala slabá. Příliš pozitivní není ani podnikatelská nálada. Pozici firmám neusnadňují například vyšší ceny energie v ČR oproti řadě významných konkurentů, rostoucí náklady na pracovní sílu či ekonomický vývoj v Německu. Na druhou stranu se objevují i určité signály stabilizace, jako vývoj cen či sentiment v rámci eurozóny,“ komentuje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky a hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Firmy ale musí investovat a reagovat na výzvy. Je třeba posílit diskuse o zamezení deindustrializace a přinést konkrétní výsledky v podmínkách pro investice. Firmy potřebují například kvalitativní i kvantitativní zajištění pracovní síly, funkční daňové odpočty na VaV, systémové řešení regulovaných složek elektřiny, dobudovanou infrastrukturu či dobře nastavené a maximálně využité zdroje Modernizačního fondu a výnosů z emisních povolenek na investice,“ doplňuje Bohuslav Čížek.
kategorie Ekonomika v číslech
zpět