Nová výrobní hala Siemens Electric Machines v Drásově

V polovině června 2022 proběhlo v prostorách výrobního závodu Siemens Electric Machines Drásov slavnostní otevření nově postavené výrobní haly těžké navijárny. Hala o rozloze 2 100 m 2 umožní vyrábět velké statory a rotory o hmotnosti až 70 tun. Celková výrobní plocha závodu se tak zvýšila na 19 135 m 2 . Se svými jednadvaceti metry je nová hala nejvyšší budovou městyse Drásov.

V hale je umístěn provoz vakuové impregnace, moderní technologie Vacuum Pressure Impregnation, která je často označovaná jako proces VPI. Impregnací ve vakuu vinutí získává lepší vlastnosti, například vyšší dielektrickou pevnost, zvýšenou mechanickou pevnost, vynikající ochranu proti vniknutí vody a chemikálií, které zajistí delší a bezúdržbovou životnost stroje.

siemens nova hala drasov 2022

Slavnostního přestřižení pásky u nové haly se účastnili Hermann Kleinod, generální ředitel Siemens LDA, Peter Knez, globální ředitel pro výrobu Siemens LDA, Eduard Palíšek, generální ředitel Siemens Česká republika, starostka městyse Drásova, Martina Bočková a ředitel závodu Siemens Electric Machines, Libor Mezník. „Velmi nám záleží na tom, abychom do České republiky přinášeli technologicky pokročilou výrobu s vysokou přidanou hodnotou,“ uvedl Eduard Palíšek. „Za 110 let existence závodu v Drásově jsme dokázali, že máme skvělé lidi, kteří umí vyrábět zařízení na světové technologické úrovni,“ dodal Libor Mezník.

Unikátní technologie impregnace Technologie VPI má čtyři fáze. V první z nich, tzv. suchém vakuu se předsušený stroj z 8,5 m vysoké pece přenese do nádoby kotle, odkud se odsaje vzduch. V další fázi je nádoba kotle zalita impregnační pryskyřicí. Následuje tlaková fáze, kdy je prostor kotle přetlakován a izolace je impregnována pryskyřicí. V poslední fázi, vytvrzování, se pryskyřice z kotle odčerpá do skladovací nádrže, stroj nebo svazek se vyjme z kotle a v peci nechá vytvrdit.

Stavbu haly i instalaci technologií se podařilo dokončit podle plánovaného harmonogramu. Technologie umístěné v nové hale budou uvedeny do plného provozu v následujících týdnech.

kategorie Z členské základny
zpět