Elektronické podání přehledu láká. U ČPZP k němu loni sáhlo téměř 32 procent OSVČ

Podnikatelů, živnostníků a majitelů firem, kteří již nepodávají Přehledy o výši daňového základu v papírové podobě, přibývá. Jen loni Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) přijala 35 431 elektronických přehledů přes datovou schránku nebo portál E-přepážka. Z celkového počtu 111 592 všech podání to bylo téměř 32 procent. Letos ČPZP očekává nárůst podání elektronickou cestou o více než desetinu.

Povinnost předložit přehled o výši daňového základu zdravotní pojišťovně má každá osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ), která vykonávala svou podnikatelskou činnost alespoň po část uplynulého roku. Pokud OSVČ v předchozím roce změnila zdravotní pojišťovnu, podává přehled nové i předchozí pojišťovně. Základním termínem pro podání je 2. květen. Za nepředložení přehledu ve stanovené lhůtě hrozí pokuta až 50 000 korun.
Jak upřesnila ředitelka útvaru pro správu pojistného Bc. Marcela Tomanová, z přehledů, které byly v ČPZP letos podány elektronicky, bylo cca 20 tisíc přehledů podáno přes datovou schránku, kterou od 1. ledna 2023 zřizuje Ministerstvo vnitra ČR všem OSVČ. Dalších 1690 přehledů přišlo přes email a cca 12 800 přehledů přes E-přepážku. ČPZP předpokládá, že bankovní identita a datová schránka se bude stále více využívat.

„Očekáváme, že v letošním roce 2023 bude přes datovou schránku zasláno přes 27 tisíc přehledů, což by znamenalo meziroční navýšení o 30 procent. Přes E-přepážku by mělo být zasláno zhruba 17 500 přehledů, kde nárůst proti roku 2022 představuje 36 procent. Celkový podíl přehledů zaslaných elektronicky je očekáván ve výši 41,5 procenta. To jsou čísla, která by nás velmi potěšila,“ dodala ředitelka útvaru pro správu pojistného.

V prosinci roku 2022 ČPZP rozeslala plátcům OSVČ 88 tisíc dopisů, ve kterých podnikatelům připomněla výhody a snadný způsob elektronického podání. Přístup přes E-přepážku umožňuje podání přehledu, žádosti o snížení záloh, stav pojistného, tedy informaci o výši dluhu nebo přeplatku, vrácení přeplatku, přeúčtování platby, vystavení potvrzení o bezdlužnosti a výpis pohledávek a závazků. Od letošního roku nabízí také možnost přímých plateb. Většinu těchto funkcí je možné nalézt i v mobilní aplikaci ČPZP Zdraví v mobilu.


Přihlášení do E-přepážky přes bankovní identitu

Nově se mohou podnikatelé do E-přepážky přihlašovat prostřednictvím BankID. Postup přihlášení již registrovaného uživatele nebo založení nové registrace je stejný. Po zvolení příslušného odkazu na úvodní stránce E-přepážky (portal.cpzp.cz) "Přihlásit pomocí BankID" následuje přesměrování na chráněný web bankovní identity. Zde si vyberete ikonu své banky a přihlásíte se obvyklým způsobem. Předáním základních identifikačních údajů ČPZP z banky je autorizace dokončena a klient je přihlášen s oprávněním na sebe.
Bližší informace o bankovní identitě a přihlášení do E-přepážky jsou k dispozici na webových stránkách www.cpzp.cz/bankid. Pokud nenaleznete ikonu své banky ve výše popsaném seznamu, pak to znamená, že vaše banka do projektu BankID zatím není zapojena. V tomto případě je možné zvolit alternativní způsob registrace či přihlášení nabízené na přihlašovací stránce.


Online přehled OSVČ bez registrace

Pro ty, kteří z jakéhokoli důvodu nevyužijí autorizovaný přístup do E-přepážky, má ČPZP připravenou alternativní funkci vyplnění Přehledu OSVČ - Online vytvoření Přehledu OSVČ v E-přepážce bez registrace. Tato funkce umožňuje využít automatické výpočty a kontroly, uložit si přehled jako soubor do osobního počítače a zaslat jej prostřednictvím elektronické pošty nebo datové schránky. Elektronickou poštou či datovou schránkou je možné zasílat pouze takto vytvořené elektronické soubory. Informace k elektronickému podání s příslušnými odkazy naleznete na stránce cpzp.cz/osvc.

Přístup do E-přepážky ČPZP je možné zřídit zdarma a kdykoli.

kategorie Z členské základny
zpět