Lana z Bohumína pro peruánské rybářské lodě

Bohumín ŽDB Drátovna v Bohumíně začala poprvé ve své historii dodávat své produkty do Peru. Pro zemi v Latinské Americe vyrobila čtyři speciální lana pro dvě rybářské lodi. Ty nyní slouží ke spouštění sítí a jejich vytahování s rybářskými úlovky.

Zakázku bohumínská firma uzavřela se společností Perficon Gmbh z Německa, přičemž finálním zákazníkem byla rybářská firma Movitecnica Peru. „Pokud vše dobře dopadne, tak se budeme účastnit příštích tendrů a doufáme v pravidelné dodávky rybářských lan do této latinské země,“ říká předseda představenstva ŽDB Drátovna Petr Adamek s tím, že Jižní Ameriku bere vedení společnosti v příštích letech jako perspektivní trh. „Kromě dodávek lan pro rybářské firmy je tam pro nás i obrovský potenciál v segmentu těžních lan,“ doplnil.

Šestipramenná lana s drátěnou duší o délce 1 100 metrů, průměru 22,2 a 25,4 milimetru, vyrobili bohumínští pracovníci v prvním čtvrtletí letošního roku. Zákazník si je převzal před několika dny. „Nyní dochází k testování kvality našich lan. Podle posledních informací bylo ale testování odloženo kvůli špatnému počasí, takže výsledky budeme znát na podzim,“ sdělil vedoucí prodeje Lanárny Jiří Foltyn. Dodal, že expedice z Bohumína do Peru trvala 50 dnů. Lana nejdřív v kontejneru přepravil vlak do Hamburgu, kde z přístavu vyplula loď přímo do Peru.

lana ilustracni dratovna
Dodávka lan do Peru představuje další ze zajímavých zakázek provozu Lanárny společnosti ŽDB Drátovna, která je dceřinou firmou Třineckých železáren. Zaměstnanci lanárny v minulosti vyrobili několik speciálních lan pro evropská horská střediska, například v roce 2020 dodali speciální tažné lano pro lanovku ze Skalnatého plesa na Lomnický štít nebo předloni dodali lano pro novou lanovku v areálu Červenohorského sedla v Jeseníkách. Loni na podzim Lanárna dodala sedm lan pro remorkéry v Suezském průplavu.

Provoz Lanárny byl založen v roce 1951 za účelem výroby těžních lan pro blízké doly. Vzhledem k postupnému útlumu těžby v České republice a rozšíření strojního zařízení se provoz postupně začal více orientovat i na další segmenty jako jsou speciální jeřábová lana, lana pro lanovky a vleky, rybářská lana a lana pro všeobecné použití. Aktuálně se roční výroba pohybuje okolo 6 tisíc tun, více než 95 produkce firma exportuje nejčastěji do Německa, zemí Beneluxu, Polska a Velké Británie. Lana dodává také do USA, Číny, Singapuru, Maroka nebo Spojených Arabských Emirátů.

kategorie Z členské základny
zpět