Vyšetření očí je „na pojišťovnu“. Může odhalit vážné onemocnění

Pokud máte potíže se zrakem, nečekejte, až uvidíte ještě hůře. Zajděte si na preventivní prohlídku k očnímu lékaři. Vyšetření očí u specialisty je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění a může odhalit i závažné choroby, které přímo nesouvisejí se zrakem, jako je diabetes, roztroušená skleróza, nemoci srdce, ledvin či onemocnění štítné žlázy.

Pravidelné prohlídky u očního lékaře pomohou zjistit případnou nemoc hned v počátku. Někdy i choroba zraku probíhá skrytě, a postupné změny, které způsobují horší vidění, mohou být nevratné. Důležité je například včasné odhalení zeleného zákalu (tzv. glaukom), který může bez léčby způsobit vážné poškození zraku. Preventivní vyšetření očí hrazené zdravotní pojišťovnou zahrnuje kontrolu nitroočního tlaku k vyloučení zeleného zákalu a doporučuje se po dosažení věku 40 let.

Mladí lidé by preventivní vyšetření očí měli absolvovat každé dva až tři roky. Kdo nosí brýle nebo kontaktní čočky, jde na prohlídku podle potřeby.  Pokud se ve vaší rodině vyskytuje šedý nebo zelený zákal, návštěvu očního lékaře není na místě odkládat. Doporučení od praktického lékaře není pro návštěvu očního lékaře nutné a navštívit jej může kdokoli i v případě, že žádné obtíže nepociťuje.

Mezi nejčastější onemocnění zraku patří poruchy refrakce a akomodace, jako je astigmatismus, presbyopie, krátkozrakost nebo dalekozrakost. Zlepšit vidění pomáhají dioptrické brýle, čočky, nebo laserová operace očí.

ČPZP hradí oční prevenci také diabetikům                                                       

Pacienti, kteří mají diabetes nebo vysoký krevní tlak, by měli lékaře se zaměřením na zrak, optiku a oční chirurgii, tedy oftalmologa, navštěvovat pravidelně. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) také začala hradit diabetologům vyšetření diabetické retinopatie, což je závažná komplikace cukrovky, která postihuje cévy sítnice a může vést k těžkému poškození zraku.

Náklady na nemoci očí rostou. Jen ČPZP letos stály tři čtvrtě miliardy Kč

Nemocné očí stojí každoročně více prostředků z veřejného zdravotního pojištění. Jen Česká průmyslová zdravotní pojišťovna zaplatila do poloviny listopadu za léčbu svých pojištěnců s oční diagnózou téměř 757 milionů korun. Pojišťovna přepokládá, že za celý rok 2023 vydá na nemoci očí více než loni, kdy tyto náklady dosáhly zatím rekordních 816 milionů korun.

„Od začátku roku 2021 až do poloviny listopadu bylo ČPZP vykázáno 7 003 441 zdravotních výkonů, které se týkaly očních diagnóz. Alespoň jeden výkon týkající se očních nemocí byl od roku 2021 vykázán 528 957 pojištěncům,“ upřesňuje mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Náklady ČZP na oční choroby a počty pacientů

Rok

Náklady v Kč

Počet pacientů

2021

692 845 525

282 794

2022

816 290 042

301 019

  2023*

756 675 289

272 517

*ˇÚdaje jsou k 16. 11. 2023

Nejnákladnější oční chorobou je podle dat ČPZP diagnóza s názvem degenerace makuly a zadního pólu, kam je možné zařadit všechna onemocnění, postihující zejména centrum vidění. ČPZP za ni loni uhradila lékařům 139 milionů korun. Letos je to zatím 121 milionů korun.

kategorie Z členské základny
zpět