Český výrobce hodinek PRIM slaví v letošním roce dvojité výročí

Rok 2024 je pro společnost ELTON hodinářská, tradičního výrobce hodinek PRIM, ve znamení významných výročí. Firma z Nového Města nad Metují si připomíná 75 let od založení československé hodinářské tradice a zároveň 70 let od úspěšného zahájení výroby prvních náramkových hodinek.

Tikají už sedmdesát pět let
Před 75 lety, na podzim roku 1949, byly v Novém Městě nad Metují zahájeny první kroky k výrobě domácích náramkových hodinek. Zkušenosti s výrobou hodinek v naší republice v té době nebyly prakticky žádné. O tom, že navrhnout, zkonstruovat a vyrobit náramkové hodinky nebylo v náročných podmínkách 50. let nic jednoduchého, svědčí fakt, že první prototyp spatřil světlo světa až v roce 1954, po pěti letech intenzivního vývoje. Díky šikovnosti a nápaditosti tehdejších konstruktérů jsme se stali jednou z pouhých osmi zemí, které v té době dokázaly hodinky vyrobit.
Pro některé bude možná překvapením, že ještě nenesly jméno PRIM. Vůbec první model našich hodinářů se jmenoval Spartak. Hodinek s tímto jménem bylo vyrobeno asi 1650. Teprve od roku 1957 se na výrobky novoměstského závodu začala používat značka PRIM. Nadčasový design hodinek Spartak však neztrácí své kouzlo ani po 70 letech. Inspiroval i designéry a konstruktéry společnosti ELTON hodinářská, která je pokračovatelem domácí hodinářské tradice.

Výročí připomíná logo i speciální edice hodinek
Společnost ELTON hodinářská si pro své zákazníky připravila několik překvapení. Jubilejní rok zahájila výjimečnou limitovanou edicí PRIM SPARTAK RESPEKT, která je v současnosti již vyprodána. Hodinářskou tradici připomíná i speciální edice legendárního modelu ORLÍK, která bude v prodeji pouze v roce 2024.
Připomínkou založení hodinářské tradice v Novém Městě nad Metují je také logo, vytvořené přímo pro tuto příležitost. Objeví na webu i sociálních sítích společnosti a bude se prolínat všemi tištěnými materiály. Číslo 75 navíc ozdobí in-house manufakturní strojky v hodinkách nejvyšší modelové řady PRIM Manufacture 1949 a limitovaných edic, které si zákazníci v letošním roce objednají.

Nahlédněte do výroby tradičních českých „primek“
Novoměstská společnost ELTON hodinářská, která je pokračovatelem domácí hodinářské tradice, navázala na historii a zároveň vnesla do výroby nové technologie a postupy. Strategií firmy se stala výjimečnost. Každým hodinkám je věnována individuální ruční péče od výroby prvního ozubeného kolečka až po konečné zabalení. Většinu z více než 140 dílů, ze kterých se skládají hodinky PRIM s vlastním mechanickým strojkem, si vyrábějí sami, doslova pod jednou střechou.
Manufaktura ELTON hodinářská tak skutečně není montovnou z dovezených součástek. A tomu odpovídá i kvalita. Na svou unikátní výrobu jsou tu patřičně hrdí a každý rok ji v rámci Dne otevřených dveří rádi ukážou všem zájemcům o poctivou českou hodinařinu. Letos se můžete na výrobu českých hodinek PRIM podívat v sobotu 7. září. Více informací najdete na stránkách společnosti www.prim.cz

kategorie Z členské základny
zpět