České firmy navázaly na Ukrajině důležité kontakty k obnově země

České firmy mají velký zájem pomoci s obnovou Ukrajiny. Jenom v lednovém průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR uvedlo 60 % podniků, že se do poválečné rekonstrukce země chce zapojit. Nejen kvůli tomu tak na Ukrajinu na začátku července zamířila podnikatelská delegace spoluorganizovaná Svazem průmyslu a dopravy ČR a Hospodářskou komorou České republiky, za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Do Lvova, Kyjeva nebo Dnipra podnikatelé doprovodili vládního zmocněnce pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáše Kopečného. Pod jeho vedením české firmy navázaly důležité kontakty pro obnovu ukrajinského průmyslu a infrastruktury a vytvořily si klíčové podmínky pro budoucí obchodní spolupráci.

Mise Ukrajina 01

České firmy se na Ukrajině chtějí prosadit. V roce 2022 poklesl český export na Ukrajinu zhruba o deset procent, za posledních šest měsíců ale raketově roste. Ze statistik je tedy vidět, že české firmy mají o ukrajinský trh velký zájem a chtějí se na něm se svými produkty a službami uplatnit. V neděli 9. července proto dorazily do Lvova na tři desítky českých podnikatelů na misi organizovanou společně Svazem průmyslu a dopravy ČR a Hospodářskou komorou České republiky, a za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Spolu s vládním zmocněncem pro rekonstrukci Ukrajiny Tomášem Kopečným podnikatelé v pondělí absolvovali úspěšné byznys fórum a B2B networking ve spolupráci s lvovskou obchodní komorou. 

Mise Ukrajina Kyjev 05

Úterní den měla podnikatelská delegace nabitý programem v Kyjevě. Podnikatelé ho začali schůzkami s organizacemi USAID, EBA a AmCham působícími na Ukrajině. Poté následovalo Business Forum a B2B networking ve spolupráci s Ukrajinskou obchodní komorou. Kromě jiného se zástupci českých firem také zúčastnili jednání na Ministerstvu energetiky a jednali i se Státní agenturou pro obnovu a rozvoj infrastruktury Ukrajiny.

Mise Ukrajina Kyjev 06

Ve středu se podnikatelé přesunuli do ukrajinského Dnipra, pro které byla tato návštěva důležitým milníkem. Delegace českých firem je totiž dosud vůbec největší zahraniční podnikatelskou výpravou, která do oblasti zavítala. Čeští podnikatelé jednali v Dnipru s představiteli dněpropetrovské oblasti, mj. Serhijem Lysakem a Mykolou Lukašukem, ale také s primátorem města Borysem Filatovem. Zástupci českých firem také navštívili průmyslový park a seznámili se s investičními projekty a nápady na rozvoj Dnipra a projekty ve zdravotnictví, energetice nebo dopravě.

mise Ukrajina 12 7 2023 10

O ČESKÉ FIRMY A PRODUKTY JE NA UKRAJINĚ VELKÝ ZÁJEM

Ve spolupráci s Dněpropetrovskou obchodně průmyslovou komorou absolvovali čeští exportéři také byznys fórum a B2B networking, kterého se zúčastnilo přes 100 zástupců místních firem a organizací.

mise Ukrajina 12 7 2023 04

Přítomnost české delegace a vybraných inovativních firem z Česka vyvolala v místní byznys komunitě velký zájem a také respekt. Podnikatelské delegace takové velikosti, jako má ta česká, zatím nejsou v Dnipru běžné. Místní komunita proto ocenila jasný signál, který jí čeští podnikatelé svojí návštěvou vyslali: Jsme zde a jsme zde proto, abychom pomohli všemi možnostmi.

mise Ukrajina 12 7 2023 05

Ve večerních hodinách pak zastihla české podnikatele v Dnipru také dobrá zpráva z domova - vláda schválila pomoc firmám obchodujícím s Ukrajinou, když odsouhlasila návrh na posílení kapitálu EGAP. To českým podnikům umožní pojišťovat vývoz na Ukrajinu. Podnikatelská mise se uskutečnila ve spolupráci s Velvyslanectvím ČR v Kyjevě, Generálním konzulátem ČR ve Lvově a za významné podpory Ministerstva průmyslu a obchodu, jehož zástupci podnikatele také doprovázeli.

Mise Ukrajina Kyjev 02

Celkově tato podnikatelská mise na Ukrajinu ukázala, že o české podnikatele a jejich nabídky a aktivity je na Ukrajině velký zájem a jejich pobyt zde otevřel českým firmám nové příležitosti a možnosti spolupráce. Důležité také je, že se české firmy o rekonstrukci Ukrajiny zajímají už teď. Jakmile válečný konflikt skončí, může být na navazování partnerství pozdě. Podnikatelská mise se uskutečnila ve spolupráci a za výrazné podpory Ministerstva průmyslu a obchodu, jehož zástupci podnikatele také doprovázeli. Martin Pospíšil, ředitel odboru zahraničně ekonomických politik I na MPO mimo jiné na byznys fóru ve Lvově představil také přehled programů a možností pro podporu českých exportérů a spolupráce českých a ukrajinských firem.

Další informace o cestě českých podnikatelů na Ukrajinu si můžete poslechnout také v reportáži Radiožurnálu.

kategorie Aktuálně
zpět