Pozvání prezidenta SP ČR Jana Rafaje na Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně

Vážení vystavovatelé, členové Svazu průmyslu a dopravy, milí návštěvníci, 

spinfo Jan Rafaj prezident jednanijsem moc rád, že vás budu moct osobně přivítat na 64. Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. V říjnových dnech brněnské výstaviště jako každoročně ožije přehlídkou těch nejnovějších průmyslových inovací a technologií. Ne nadarmo patří tato akce mezi nejvýznamnější evropské veletrhy v oboru strojírenství. Firmy z celé České republiky, ale i ze zahraničí tady každoročně ukazují, jak úspěšné, inovativní a schopné jsou. 

Na Mezinárodním strojírenském veletrhu mohou naše firmy také předvést, jakou přidanou hodnotu jejich produkty mají. Právě „česká přidaná hodnota“ je jednou z priorit, na které se chci coby prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR v příštích letech zaměřit. Bez vlastních produktů s vysokou přidanou hodnotou se totiž naše ekonomika jen těžko posune mezi nejúspěšnější ekonomiky světa. Nemusíme přitom vyrábět jen finální hotové výrobky od začátku až do konce. Měli bychom být schopni i v dodavatelském řetězci dodávat celé sofistikované soustavy, které vznikly díky českému výzkumu a vývoji, a nejen jednoduché komponenty. Věřím, že takových příkladů firem s českou přidanou hodnotou budete mít možnost na letošním veletrhu vidět celou řadu.

I letošní Mezinárodní strojírenský veletrh jako tradičně oficiálně zahájíme naším Sněmem. Jelikož je vláda zrovna přibližně v polovině svého mandátu, vystavíme přítomnému premiérovi i dalším ministrům vysvědčení jejich dosavadní práce a také představíme seznam úkolů do dalších let. Spolu s našimi viceprezidenty a ve spolupráci s členskými firmami Svazu chceme vládě připomenout, aby nezapomínala zejména na oblast trhu práce, energetiky, exportu, digitalizace, výzkumu a vývoje nebo cirkulární ekonomiky. Pro udržení konkurenceschopnosti českého průmyslu, ale i pro jeho další rozvoj, jsou tyto oblasti klíčové.

Jako každý rok nás na sněmu čeká také oceňování. Už počtvrté vyhlásíme vítěze Ceny za Průmysl 4.0, jedné z členských firem předáme cenu za přínos pro odvětví a region a oceníme i úspěšnou malou a střední firmu. Do galerie osobností průmyslu pak uvedeme letos rovnou dvě významné osobnosti, které se výrazně zasloužily o rozvoj průmyslu. Věřím, že se tedy společně máme na co těšit. 

Mimo sněm vás pak všechny rádi přivítáme i na našem infopointu, který najdete v prostoru Digitální továrny v pavilonu F. Především se ale těším na setkání s vámi všemi – podnikateli a zástupci našich firem a podniků. Budu moc rád, když se na výstavišti potkáme a společně probereme, co český průmysl a byznys potřebuje a kam ho společnými silami můžeme posunout.

Jan Rafaj
prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR

  • Podívejte se na video z účasti Svazu průmyslu a dopravy ČR na loňském ročníku Mezinárodního strojíresnkého veletrhu v Brně

 

Gbelec Ondřej
/
kategorie Aktuálně
zpět