Připravte se lépe na kyberútoky a směrnici NIS2 s kurzy SP ČR

Do konce letošního roku se má do české legislativy propsat nová evropská směrnice o kyberbezpečnosti (NIS2). Pokud se české firmy na novou legislativu včas nepřipraví, hrozí jim nejen vysoké pokuty, ale především ohrožení jejich kybernetické bezpečnosti. Nová směrnice má totiž plošně zvýšit odolnost vůči kybernetickým hrozbám. Aby se podniky mohly na dopady nové směrnice lépe připravit, přichystal pro ně Svaz průmyslu a dopravy ČR speciální kurzy. Těmi vás provedou přímo autoři připravovaného českého zákona. Vzhledem k aktuálnímu zdržení legislativního procesu jsme se rozhodli, že kurzy posuneme na pozdější termín (první kurzy by tak proběhly nejdříve v květnu 2024).

  • Již v tuto chvíli pro vás ale připravujeme webinář (26. března od 9:30 do 11:00), který je zdarma a kde budete mít příležitost získat veškeré informace ohledně našich kurzů a nové regulace. Na webináři například zjistíte, jak vyhodnotit, v jakém rozsahu se nová regulace týká Vaší organizace a do jaké kategorie spadá.

I když nepředpokládáme, že by v chystaném českém zákoně došlo k výrazným obsahovým změnám, legislativní proces je často nevyzpytatelný. Na směrnici NIS2 se samozřejmě již nic měnit nebude, nicméně národní implementace této směrnice může stanovit specifika pouze pro ČR. Legislativní proces u návrhu zákona o kybernetické bezpečnosti se oproti původním plánům opozdil, a protože Vám chceme zajistit opravdu ty nejpřesnější informace, rozhodli jsme se začátek kurzů posunout.

Chceme Vás ujistit, že Svaz průmyslu a dopravy ČR je připraven poskytnout Vám aktuální know-how přímo od autorů připravovaného zákona, abyste na nadcházející změny byli připraveni. Proto aktuálně pracujeme na přípravě webináře, který bude zdarma, a na kterém budete mít příležitost získat veškeré informace ohledně našich kurzů a nové regulace. Na webináři například zjistíte, jak vyhodnotit, v jakém rozsahu se nová regulace týká Vaší organizace a do jaké kategorie spadá.

Věříme, že se kurzů zúčastníte i v novém termínu, protože jsme přesvědčeni, že naše kurzy Vám poskytnou jedinečné informace, které Vám pomohou připravit se na nové povinnosti. O přesných termínech chystaných kurzů Vás budeme včas informovat.

PROČ JE SMĚRNICE NIS2 PRO FIRMY DŮLEŽITÁ?

Až polovina firem v roce 2023 zažila kybernetický útok nebo incident, který jim znemožnil přístup k datům. Jak vyplývá z údajů společnosti Dell Technologies, tak celosvětově roste náročnost ochrany dat i riziko výpadků IT a narušení bezpečnosti.

Nová evropská směrnice NIS2 má proto plošně zajistit bezpečnost a ochranu dat a informací a přístup k nim. Zároveň ale významně rozšiřuje počet subjektů, na které nový zákon o kybernetické bezpečnosti dopadne. S tím souvisí i možné sankce za neplnění povinností. To znamená, že firmy budou muset ještě pečlivěji sledovat svou kybernetickou bezpečnost.

Aby se podniky a organizace mohly na zavedení nové směrnice lépe připravit, přichystal pro ně Svaz průmyslu a dopravy ČR speciální kurzy. Školením o dopadech nové směrnice NIS2 vás provedou přímo autoři přirpavovaného českého zákona. Díky kurzům tak získáte zcela exkluzivní informace, které vám pomohou zajistit kybernetickou bezpečnost ve vašem podniku a zároveň se vyhnout případným vysokým pokutám.

Kurzy povedou zkušení lektoři a autoři připravované české verze zákona, kteří Vám poskytnou nejnovější informace a praktické tipy. Tyto kurzy budou klíčové pro posílení bezpečnosti Vaší firmy v době, kdy dochází k výrazným změnám legislativního prostředí kybernetické bezpečnosti. Naším cílem je, abyste na ně byli připraveni.

V případě dotazů, prosím, kontaktujte Kateřinu Kalužovou (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.) ze Sekce digitální ekonomiky a technologií.

Co KONKRÉTNĚ přinese NIS2

Firmy budou mít např. povinnost:

  • Vědět, jaké jsou jejich slabiny a rizika, to znamená zavést systém hodnocení a řízení rizik.
  • Zajistit bezpečnost a ochranu dat a informací a přístup k nim.
  • Vzdělávat zaměstnance, zejména zajistit vzdělávání pracovníků v oblasti bezpečnosti informací.
  • Chránit se proti útokům a umět na ně reagovat.
  • Zajistit obnovu provozu a procesů v případě útoku nebo havárie.

Více informací o praktických dopadech směrnice NIS2 naleznete také v článku na iDnes.cz

kategorie Aktuálně
zpět