S AI firmy zatím příliš nepracují, ukázal průzkum

Víc než polovina firem v Česku zatím s umělou inteligencí ve svém podnikání nepracuje. Většina podniků, která AI využívá, pak s tímto nástrojem nepracuje strategicky. AI je tak pro ně nevyužitá příležitost. Vyplývá to z průzkumu ICT Unie, Svazu průmyslu a dopravy ČR, Hospodářské komory ČR, mezi 190 podniky. Umělá inteligence přitom firmám může usnadnit některé administrativní procesy nebo zvýšit efektivitu a produktivitu. Dodavatelé AI technologií jsou proto českým podnikům připraveni s využíváním umělé inteligence pomoci.

Využití nástrojů umělé inteligence se úměrně zvyšuje v závislosti na typu firmy dle dodavatelského řetězce. Dodavatelé těchto systémů deklarují, že nějakým způsobem se s ní dostanou do styku téměř vždy, naopak zákazníci a ostatní podnikatelé odpověděli, že využívají AI pouze v 30 % případů.

Podniky, které s AI již pracují, jsou s jejím používáním spíše spokojené. Umělou inteligenci využívají zejména k optimalizaci a zefektivnění procesů, snížení nákladů v důsledku vyšší efektivity a zvýšení kvality produkce či služeb. S umělou inteligencí ale firmy zatím nepracují příliš strategicky. Podniky, které AI využívají, s tímto nástrojem pracují spíše nahodile. Šetření ukázalo, že zhruba polovina firem pro využívání AI nemá zavedenou žádnou strategii. Firmy využívají především různé aplikace a nástroje generativní AI dostupné na internetu, nejčastěji pak ChatGPT.

Zároveň mají firmy i obavy z využívání AI. Mezi nejčastěji adresované hrozby patří zneužití AI pro škodlivé účely, neoprávněného přístupu k datům, nedostatečné transparentnosti a zodpovědnosti algoritmů nebo diskriminace a nepřesných výstupů AI.

Aby České republice „neujel vlak“ a naopak jsme se stali centrem, které AI podporuje, je nyní naprosto zásadní, aby stát více podporoval růst tohoto odvětví a nastavil jasné a transparentní regulatorní prostředí. A současně se zaměřil i na oblast školství a dostatek AI gramotných absolventů na trhu práce.

„AI je příležitost, kterou české firmy bohužel nevyužívají a my se jim snažíme vysvětlit, že její přítomnost v byznysu již není o výhodách a pomoci, je to o přežití na trhu. Konkurence je velká a je potřeba rychle jednat. Za byznys jsme připraveni pomoci firmám s AI začít i jejich možné obavy z využití této technologie rozptýlit,“ vysvětluje Milena Jabůrková, viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Už tento čtvrtek například Svaz průmyslu a dopravy ČR v Liberci spolupořádá konferenci „Jak využít AI v praxi“. Účastníkům má ukázat nejen praktické využití generativní AI, ale i příklady z průmyslu a možnosti, jak tradiční procesy zvládnout digitálně a díky umělé inteligenci.

PARAMETRY PRŮZKUMU

Průzkum SP ČR a ICT Unie se uskutečnil ve dnech 18. 1. až 4. 2. 2024 a zúčastnilo se ho 190 firem. 79 % z nich bylo malých a středních firem do 250 zaměstnanců.